"În România nu este exclus, mai ales după o perioadă de ger într-un interval de două-trei săptămâni, să avem ceva dificultăți de aprovizionare. Spun asta pentru că sistemul energetic românesc a fost gândit şi construit având în vedere rezerva şi siguranţa pe care o dădea energia electrică produsă de cărbune în timpul iernii.
Aveam o rezervă de cărbune pentru cel puţin 45 de zile. Acum, la Ministerul Energiei, este o lipsă de comunicare endemică, astfel încât nu știm ce capacități disponibile mai avem.
Dacă avem pentru 4-5 zile nu ne ajută cu nimic şi ne poate băga într-o anume dificultate", a declarat prefectul Capitalei.
Prefectul capitalei acuză, așadar, lipsa de comunicare cu Ministerul Energiei.
”În principiu, centralele din București merg pe gaz și pe curent. În condițiile acestea este foarte clar că gaz avem, pentru că avem rezervoarele pline.
Dar este puțin probabil să ajungem în situația să nu putem genera energie electrică pentru București. Sistemul, în general, da, dacă rezerva de cărbune din Oltenia este rezonabil de mică, ea trebuie să fie accelerată și crescută. Doar că în București funcționăm și pe gaze și pe curent, și este foarte clar că partea de cărbune este marginală”, a explicat Ion Purica, specialist în Energie, la Antena 3 CNN.