Antena 3 CNN Actualitate Blackout. Detalii despre pana de curent care ar afecta aprovizionarea, traficul, comunicațiile, mass-media și siguranța publică în Europa

Blackout. Detalii despre pana de curent care ar afecta aprovizionarea, traficul, comunicațiile, mass-media și siguranța publică în Europa

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 23:29 03 Noi 2021 Modificat la 23:44 03 Noi 2021

Alarma a fost dată de armata austriacă şi Ministerul de Interne din Austria care de câteva săptămâni simulează ce s-ar putea întâmpla cu serviciile esențiale, cu viaţa locuitorilor, într-o astfel de situaţie.

În acest context, miercuri seara televiziunea austriacă de stat (ORF) a dus în atenția publicului un reportaj eveniment, un experiment public de informare despre Blackout, pana de curent care ar putea produce efecte catastrofale în Europa.

Experimentul video despre blackout este difuzat sub titlul: "Nimic nu mai funcționează. Șapte zile fără energie electrică" și prezintă scenariul următor:

„Luni luminile se sting, urmează zile întregi fără mâncare, fără protecție, o săptămână fără servicii de urgență, fără o infrastructură funcțională, ore în șir de situații psihologice excepționale, singurătate și întuneric. Din fericire, curentul revine duminică, când societatea este deja în pragul colapsului".

Prin acest experiment jurnalistic ORF caută răspunsuri la întrebări precum: cât timp pot rezista oamenii la o întrerupere generalizată de curent? În cât timp se va instaura un colaps social? 

Experimentul video poate fi urmărit  AICI.

Potrivit Forțelor Armate austriece, un astfel de dezastru este foarte probabil să aibă loc până în 2025. Pe termen scurt efectele ar putea fi mai grave ca cele generate de pandemia COVID-19. Mai exact, cauzele unei posibile pene de curent ar putea fi:

- rețeaua de energie învechită 

- demarcația aproape insesizabilă dintre consumul și producția de energie la nivel european

- posibile atacuri cibernetice

- atacuri teroriste directe

- furtuni geomagnetice devastatoare

- erori umane.

1965, primul Blackout din istoria SUA, provocat de o eroare umană

Pe 9 noiembrie 1965 peste 30 de milioane de oameni din șapte state din nord-estul Americii și o parte din Canada au rămas în beznă totală timp de 13 ore.

Potrivit autorităţilor cauza ar fi fost o eroare umană. Mai exact, un releu de protecție pe o linie de transmisie a fost setat incorect lângă stația Sir Adam Beck nr. 2, stația de generație Niagara din Queenston Ontario.

Motivul pentru care a avut loc această întrerupere a fost că un lucrător de întreținere nu a setat releul de protecție suficient de sus.

Blackout masiv în Europa, campanie de informare în Austria

"Procuraţi-vă un radio cu baterii, alternativ asiguraţi-vă că aveţi acces la radioul unui automobil. Păstraţi astfel în permanenţă rezervorul automobilului pe jumătate plin, lămpi portabile pe baterii, lumânări, extinctoare şi sisteme de atenţionare privind concentraţia de monoxid de carbon.

De asemenea: procuraţi-vă:

- apă (2 litri de persoană pe zi - 3-5 zile, băuturi, ceai, cafea;

- mâncare durabilă timp de două săptămâni (orez, conserve)", sunt sfaturile transmise de autorităţile austriece pentru cetăţeni.

Forțele armate austriece informează, pe pagina ministerului federal al apărării, bundesheer.at despre obiectele ce trebuie pregătite din timp, în eventualitatea unui blackout.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole