Antena 3 CNN Externe Mapamond Biserica Veștilor Bune, cultul unui masacru. Profetul care le cerea oamenilor să moară de foame avea lapte și pâine în frigider

Biserica Veștilor Bune, cultul unui masacru. Profetul care le cerea oamenilor să moară de foame avea lapte și pâine în frigider

Într-unul dintre cele mai mortale masacre legate de un cult, peste 430 de cadavre au fost recuperate de când poliția a percheziționat Biserica Veștilor Bune, într-o pădure din Kenya. Supraviețuitorii sunt încă bântuiți de masacrul a sute de membri, printre care și 191 de copii, pe care liderul lor extremist i-a convins să moară de foame în așteptarea sfârșitului lumii.

Cel puțin 436 de cadavre au fost recuperate de când poliția a percheziționat Biserica, în adâncul pădurii, la aproximativ 60 de kilomteri de orașul de coastă Malindi, în urmă cu 17 luni. 

Pastorul bisericii, Paul Mackenzie, a pledat nevinovat pentru uciderea a 191 de copii, și se confruntă cu acuzații multiple de omor din culpă și alte crime odioase, scrie ABC News. El riscă închisoare pe viață dacă va fi găsit vinovat.

Unul dintre groparii care a deshumat cadavrele îngropate lângă biserică, vorbește despre momentele oribile prin care a trecut.

Shukran Karisa Mangi a venit întotdeauna beat la serviciu, unde a dezgropat trupurile membrilor cultului apocalipsei îngropate în morminte puțin adânci. Dar alcoolul nu i-a putut amorți șocul în dimineața în care a găsit cadavrul unui prieten apropiat, al cărui gât fusese răsucit atât de tare încât capul și trunchiul erau în direcții opuse, scrie ABC News.

[GAL layout="5"]

„A murit într-o manieră foarte crudă”

Această moarte violentă l-a supărat pe Mangi, care deja descoperise corpurile copiilor. Numărul de cadavre a continuat să crească în această comunitate de lângă coasta Kenyei, unde liderul evanghelic extremist Paul Mackenzie este acuzat că și-a instruit adepții să moară de foame pentru a avea ocazia de a-L întâlni pe Isus.

Deși vede uneori rămășițele când încearcă să doarmă, imaginea recurentă a corpului mutilat al prietenului său îl chinuie când este treaz.

„A murit într-o manieră foarte crudă”, a spus Mangi, unul dintre câțiva gropari a căror muncă a fost suspendată la începutul anului, în timp ce cadavrele se îngrămădeau în morgă. „De cele mai multe ori, încă mă gândesc la cum a murit.”

Kenya, ca o mare parte din Africa de Est, este dominată de creștini . În timp ce mulți sunt anglicani sau catolici, creștinismul evanghelic s-a răspândit pe scară largă începând cu anii 1980. Mulți pastori își modelează slujirile în maniera teleevangheliștilor americani de succes, care investesc în radiodifuziune și publicitate.

Multe dintre bisericile evanghelice din Africa sunt conduse ca întreprinderi individuale, fără îndrumarea consiliilor de administrație sau a laicilor. Pastorii sunt adesea nesocotiți, obținând autoritate din capacitatea lor percepută de a face miracole sau de a face profeții. Unii, precum Mackenzie, pot părea atotputernici.

Mackenzie, un fost vânzător ambulant și șofer de taxi cu studii liceale, a fost ucenic la un predicator Malindi la sfârșitul anilor 1990. Acolo, în orașul turistic relaxat, și-a deschis propria biserică în 2003.

Un predicator carismatic, despre care se spunea că face miracole și exorcisme și ar putea fi generos cu banii săi. Urmașii săi au inclus profesori și ofițeri de poliție. Au venit la Malindi din toată Kenya, dându-i lui Mackenzie reputație națională.

Profetul care le cerea oamenilor să moară de foame avea lapte și pâine în frigider

Primele plângeri împotriva lui Mackenzie se refereau la opoziția sa față de școlarizarea formală și vaccinare. El a fost reținut pentru scurt timp în 2019 pentru că s-a opus eforturilor guvernului de a atribui numere naționale de identificare kenyenilor, spunând că numerele sunt satanice.

El și-a închis sediul bisericii din Malindi mai târziu în acel an și și-a îndemnat congregația să-l urmeze la Shakahola, unde a închiriat 800 de acri de pădure locuită de elefanți.

Potrivit supraviețuitorilor, membrii bisericii plăteau sume mici pentru a deține terenuri în Shakahola și li sa cerut să construiască case și să locuiască în sate cu nume biblice precum Nazaret. 

„Ceea ce m-a făcut (înțeleg) că Mackenzie nu era o persoană bună a fost când a spus că copiii ar trebui să postească pentru a muri”, spune Salma Masha, care a scăpat după ce a fost martoră la moartea de foame a doi copii. „Atunci am știut că nu e ceva ce pot face.”

Poliția a găsit lapte și pâine în frigiderul lui Mackenzie, în timp ce adepții lui mureau de foame în apropiere. Avea bodyguarzi. Avea informatori.

Cei care au încercat să părăsească pădurea fără permisiunea lui Mackenzie s-au confruntat cu bătăi.

Autopsiile a peste 100 de cadavre au arătat decese de foame, strangulare, sufocare și răni provocate de obiecte contondente. Mangi, groparul, a spus că crede că mai multe gropi comune nu au fost încă descoperite în Shakahola. Cel puțin 600 de persoane sunt date dispărute, potrivit Crucii Roșii din Kenya.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile