Antena 3 CNN Actualitate Ministerul Apărării Naționale prezintă bilanțul pe 2015. Iohannis: Suntem hotărâți să fim un furnizor de securitate în regiune

Ministerul Apărării Naționale prezintă bilanțul pe 2015. Iohannis: Suntem hotărâți să fim un furnizor de securitate în regiune

2 minute de citit Publicat la 11:54 03 Mar 2016 Modificat la 11:54 03 Mar 2016
Ministerul Apărării Naționale își prezintă bilanțul pe anul 2015. La eveniment participă și președintele Klaus Iohannis și premierul Dacian Cioloș.

Iată cele mai importante idei prezentate de președintele Klaus Iohannis în discursul său de la bilanțul MApN:

- Parteneriatul strategic cu SUA, apartanența la NATO și la UE. Am arătat că suntem hotărâți să fim un furnizor de securitate în regiune și avem inițiative în acest scop.
- În 2015 am reușit să reașezăm viziunea noastră steategică pe baze noi și solide și am trecut de la bune intenții la acțiuni concrete.

- Astăzi avem un acord politic care vizează 2% din PIB începând cu 2017, timp de zece ani. Avem o nouă strategie de apărare a țării, cu cerințe noi, adaptate la noile coordonate internaționale.

- Avem o nouă lege privind planificarea apărării, care oferă fundamentul pentru un nou model de gândire strategică, la nivel național, în acord cu cerințele NATO.

- 2015 a însemnat o preocupare constantă pentru dotarea armatei. Cred că acțiunile noastre în materie de siguranță națională și apărare trebuie să aibă în vedere construcția României puternice în Europa și în lume. Indiferent câte provocări avem de înfruntat și câte evenimente au loc în plan intern sau extern, acesta trebuie să rămână reperul nostru permanent.

- Pentru 2016, principala miză este să continuăm ce am început în 2015. Mă refer la punerea în practică a strategiei naționale de părare, la parteneriatele noastre strategice, la angajamentele luate în plan internațional.

- Va trebui să ne adaptăm continuu la o realitate complexă și dinamică. Pentru aceasta, vom avea nevoie de cunoaștere și anticipare, instituții eficiente și colaborare. Atât intern cât și multinațional.

- Realitatea în care trăim ne arată permanent importanța unor alianțe și parteneriate solide în materie de securitate și apărare.

- Am toată convingerea că anul acesta MAPN își va urmări prioritățile strategice

- Așteptările de performanță trebuie însoțite de asigurarea condițiilor necesare pentru cei aflați în serviciul militar

- Din perspectiva politicii externe și de securitate, unul dintre cele mai importante evenimente din acest an îl reprezintă participarea României la summitul NATO de la Varșovia.

- Ca președinte, intenția mea este ca, împreună cu toate instituțiile responsabile, mai ales MAPN și MAE, să generăm un mandat puternic și ambițios pentru România, în cadrul acestui summit.

- România susține întărirea NATO în domeniul apărării colective

- Valențele strategice ale zonii Mării Negre vor trebui reafirmate și concretizate cu constituirea unei unități navale multinaționale.

- Angajamentele importante asumate la summitul NATO din Țara Galilor vor trebui realizate într-un mod responsabil. Acest efort va trebui să se regăsească la nivelul tututor categoriilor de forțe

- Gestionarea responsabilă și eficientă a resurselor, atât pentru echipare cât și pentru pregătire, va fi esențială pe parcursul acestui an.

Citește și: Radu Tudor: România trebuie să se întărească militar. Nu ne permitem luxul să fim surprinși de amenințări

SRI: România se confruntă cu amenințări din ce în ce mai complexe


Directorul general al SRI, Eduard Hellvig, a declarat, joi, la prezentarea raportului de activitate al DIICOT pentru anul 2015, că
România, din postura de graniță externă a Uniunii Europene, se confruntă cu amenințări din ce în ce mai complexe.

Eduard Hellvig a mai precizat că terorismul, migrația ilegală, criminalitatea informatică, radicalizarea, traficul de droguri sau alte rețele de criminalitate organizată au atins, din păcate, cote alarmante, care ne obligă la asigurarea unei capacități sporite de adaptare și reacție rapidă.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole