Precipitaţii record au fost înregistrate marţi seară în marele oraş Zhengzhou (centru), când metroul a fost inundat.
Ultimul bilanţ pentru ansambului provinciei Henan, a cărei capitală este Zhengzhou, a înregistrat 33 de morţi şi opt dispăruţi din 16 iulie.
În timp ce peste 200.000 de hectare de culturi au fost înghiţite, pagubele se ridică la 1,22 de miliarde de yuani (160 de milioane de euro).
Peste 73.000 de oameni au fost evacuaţi din oraşul Anyang, la graniţa provinciei Henan cu Hebei, după ce vremea rea a continuat să facă ravagii – a plouat abundent, iar şapte rezervoare medii din oraşul Xinxiang s-au revărsat, afectând sate şi oraşe mici din apropiere.
Până miercuri seară, peste 470.000 de oameni fuseseră afectaţi de ploaia abundentă din Xinxiang.
În provincia vecină, Hebei, doi oameni au fost ucişi de o tornadă care a lovit oraşul Baoding.
De luni seară, departamentele meteorologice din China au trimis 120 de milioane de mesaje text de avertizare pe telefoane mobile, avertizându-i pe oameni de furtuni şi de ploi torenţiale.
[GAL layout="4"]Inundațiile din timpul verii se produc anual în anumite părți ale Chinei însă nivelul record al precipitațiilor i-a alarmat pe oamenii de știință și pe decidenții politici, care nu știu cât de pregătită este țara în fața amplificării fenomenelor meteo extreme.
Un document publicat săptămâna trecută de Greenpeace avertiza că toate regiunile metropolitane majore din jurul metropolelor Beijing, Shanghai și Guangzhou-Shenzen sunt expuse la riscuri ridicate de caniculă și precipitații masive.
Pericolul crește rapid pentru comunitățile urbane din suburbiile metropolelor, menționează documentul, care mai arată că Beijingul înregistrează cea mai rapidă creștere a temperaturii medii, de 0,32 grade Celsius la fiecare 10 ani.
În ceea ce privește Guanzhou-Shenzhen, acesta s-a confruntat, din 1961, cu 98 de valuri de caniculă iar majoritatea au avut loc în ultimii 20 de ani.
Raportul Greenpeace estimează că în scenariul în care emisiile de gaze cu efect de seră vor atinge un vârf în jurul anului 2040, unele regiuni chineze, precum Shanghai, vor înregistra o creștere cu peste 25% a ploilor extrem de abundente, în timp ce alte zone, precum Guangzhou-Shenzhen, se vor confrunta cu seceta.