Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Big data – Sau cum sa utilizezi seturile de date in beneficiul tau

Big data – Sau cum sa utilizezi seturile de date in beneficiul tau

Ce este big data? Big data inseamna volume mari de date. De ce a ajuns big data un subiect atat de discutat in zilele noastre?

de Georgiana Adam    |   

Odata cu avansarea tehnologiei, a crescut si cantitatea de date care pot fi salvate, de la utilizarea telefonului si crearea de poze si continut digital, la tehnologizarea anumitor servicii si produse, la instrumentele smart (bratari fitness, becuri inteligente, etc.) sau biometrie (spre exemplu, amprente digitale), toate acestea producand o cantitate imensa de date. Instrumentele traditionale de gestionare a datelor nu mai au capacitatea de a stoca sau de a prelucra eficient volumul atat de mare de date din ziua de azi.

De ce ar trebui sa te intereseze big data ca business?

Transformarea digitala, inteligenta artificiala, de care vorbeste toata lumea, proiectele de analiza a datelor cat si internetul lucrurilor, toate au la baza un volum mare de date, care ofera insighturi unice si benefice companiilor private si de stat. O data cu cresterea volumului de date, creste si piata de big data globala, care se estimeaza ca va ajunge la 123.2 miliarde de dolari pana in 2025.

Cele 6 V-uri din big data

Big data are anumite caracteristici, care mai sunt cunoscute si ca cele 6 V-uri din big data:

  • Volumul datelor se refera la cantitatea de date pe care companiile le detin si pe care le pot analiza.

  • Varietatea datelor se refera la datele structurate, semi-structurate si nestructurate provenite din diferite surse in diferite formate.

  • Viteza cu care datele sunt generate, depozitate si administrate, precum si viteza cu care sunt analizate aceste date.

  • Veridicitatea/veracitatea datelor se refera la faptul ca datele trebuie sa fie conforme cu realitatea.

  • Valoarea datelor este capatata prin analiza acestora si denota utilitatea; ea reprezinta cea mai importanta caracteristica atunci cand vorbim despre big data, deoarece prin insight discovery si pattern recognition putem avea operatiuni mai eficiente, relatii cu clientii mai puternice, si alte beneficii de business.

  • Variabilitatea datelor se refera la datele ale caror valori sau caracteristici se schimba in raport cu contextul in care sunt generate.

Beneficiile adoptiei unui proiect de big data

Implementarea unui proiect de big data in companii nu este un proces usor. De aceea, o practica buna, daca sunteti la primul contact cu big data, este sa alegeti un aspect pe care doriti sa il imbunatatiti, spre exemplu, operational, si sa incepeti doar cu un scop de business initial. Beneficiile implementarii proiectelor de big data, care se vor face aratate in timp, insa, pot fi:

  • Costuri reduse. Chiar daca implementarea unui proiect de big data ar putea parea costisitor in primele faze ale proiectului, beneficiile pe care acesta le aduce in timp sunt numeroase. In functie de marimea companiei, orice plan de big data ar trebui adoptat in conformitate cu necesitatile de business ale companiei. Astfel, daca un jucator precum Netflix are nevoie de un plan de big data urias, o companie mai mica poate beneficia si doar dintr-un proiect mai simplu de vizualizare sau raportare a datelor.

  • Eficienta crescuta. Prin imbunatatirea procesului de luare de deciziilor la nivel strategic, operational si tactic, proiectele de analiza a datelor ajuta cu previziunile pe termen mediu și lung ale cererii produsului.

  • Competitie cu marii jucatori de pe piata. Big data ofera posibilitatea de a analiza concurenta si a descoperi noi oportunitati, pentru a-ti adapta afacerea in functie de cererea din piata. Cantitatea mare de date si informatiile colectate ajuta la luarea unor decizii de business care v-ar putea diferentia chiar si de marii jucatori din industria in care activati.

  • Cresterea loialitatii. Prin programele de imbunatatire a experientei clientilor puteti urmari si analiza modul în care clientii se comporta, precum si ceea ce cred acestia despre experienta lor cu produsul sau serviciul companiei voastre. Astfel, puteti apoi adapta produsul sau serviciul la nevoile concrete ale clientilor, ceea ce va creste loialitatea acestora in timp.

  • Concentrarea pe preferintele locale. In functie de tipul de business, targetul este diferit. Spre exemplu, o companie mica va dori sa se concentreze pe ceea ce se intampla la nivel local. Informatiile despre comportamentul clientilor, ce le place si ce le displace, precum si preferintele lor, te pot face sa iesi in evidenta fata de competitia de pe plan local, iar big data poate ajuta cu centralizarea acestor informatii vitale.

Importanta calitatii datelor

Se vorbeste mereu despre un volum mare de date. Insa, la fel de importanta este si calitatea acestor date. Algoritmii de inteligenta artificiala (artificial intelligence) si invatare automata (machine learning) pot functiona si oferi informatii utile doar daca folosesc seturi de date “sanatoase.” Acesta este unul dintre trendurile majore din anii 2022 si 2023. Tocmai de aceea durata implementarii unui proiect de big data este indelungata, insa beneficiile pe timp mediu si lung discutate mai sus vor face sa merite asteptarea.

Pentru a implementa un proiect de big data intr-un mod care sa ajute cu adevarat cresterea business-ului, recomandarea noastra este sa apelati la o companie care ofera consultanta si audit in big data; astfel, veti putea gasi un partener de incredere care sa va ajute la fiecare pas al acestui demers.

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Un paradis turistic din Italia este nevoit să refuze turiști pentru că nu mai are apă