Antena 3 CNN Externe Biden mulțumește Germaniei pentru succesul schimbului de prizonieri cu Rusia. Berlinul i l-a dat înapoi lui Putin pe asasinul Krasikov

Biden mulțumește Germaniei pentru succesul schimbului de prizonieri cu Rusia. Berlinul i l-a dat înapoi lui Putin pe asasinul Krasikov

de Robert Kiss    |   

Preşedintele american Joe Biden i-a mulţumit joi în mod special cancelarului german Olaf Scholz pentru concesiile care au permis un schimb major de deţinuţi între Rusia şi state occidentale, printre cei eliberaţi astfel numărându-se şi cetăţenii americani Evan Gershkovich şi Paul Whelan, relatează agenţia EFE, potrivit Agerpres.

Într-o scurtă declaraţie la Casa Albă pe tema acestui schimb de deţinuţi, în care a condamnat "procesele spectacol" desfăşurate în Rusia contra unor opozanţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin, unii dintre aceştia fiind acum transferaţi în Occident prin acest schimb care a implicat 26 de persoane, preşedintele Biden a exprimat gratitudinea sa faţă de statele aliate ale SUA care au participat la un proces complex de negociere cu Rusia, inclusiv Germania, Polonia, Slovenia, Norvegia şi Turcia, cea din urmă coordonând schimbul efectuat joi pe aeroportul din Ankara.

"Am în mod particular un mare sentiment de gratitudine faţă de cancelarul german (Olaf Scholz), întrucât cererea care mi-a fost făcută necesita concesii importante din partea Germaniei", a mai spus Biden, răspunzând unei întrebări după declaraţie.

Printre cei eliberaţi se numără şi Vadim Krasikov, un presupus agent rus încarcerat în Germania pentru asasinarea unui fost comandant separatist cecen la Berlin în 2019, el fiind acum predat Rusiei în acest schimb.

Eliberarea acestuia nu a fost o decizie uşoară, a admis guvernul de la Berlin, dar "obligaţia noastră de a proteja cetăţenii germani şi solidaritatea noastră cu SUA au fost motivaţii importante", a adăugat într-o declaraţie guvernul federal german.

Printre cei eliberaţi în acest schimb se regăsesc jurnalistul american Evan Gershkovich, fostul puşcaş marin Paul Whelan, jurnalista ruso-americană Alsu Kurmaşeva, opozanţii ruşi Vladimir Kara-Mourza şi Ilia Iaşin, precum şi cetăţeanul german Rico Krieger, condamnat la moarte în iunie pentru terorism în Belarus.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile