Antena 3 CNN Externe "China ne pune la încercare". O declarație a lui Biden la o discuție privată a apărut în spațiul public

"China ne pune la încercare". O declarație a lui Biden la o discuție privată a apărut în spațiul public

de Mihai Paul    |   

Președintele american este înregistrat vorbind despre Beijing, afirmând că acesta „continuă să se comporte agresiv” în zone precum Marea Chinei de Sud.

Joe Biden a fost înregistrat spunându-le liderilor Australiei, Indiei și Japoniei că o Chină agresivă „ne pune la încercare”, în remarcile făcute la un summit Quad care riscă să submineze declarația grupului care a evitat cu grijă să se refere la Beijing pe nume, conform The Guardian.

Comentariile au fost făcute în timp ce Biden a deschis un summit în orașul său natal Wilmington, Delaware, cu prim-ministrul indian Narendra Modi, prim-ministrul japonez Fumio Kishida și prim-ministrul australian Anthony Albanese.

„China continuă să se comporte agresiv, punându-ne la încercare în întreaga regiune, și acest lucru este valabil în Marea Chinei de Sud, Marea Chinei de Est, China de Sud, Asia de Sud și Strâmtoarea Taiwan”, a fost auzit Biden în ceea ce ar fi trebuit să fie remarci cu ușile închise pentru gruparea Quad de patru țări.

Biden a declarat că, în timp ce președintele chinez Xi Jinping se concentrează pe „provocările economice interne”, el „caută, de asemenea, să își cumpere un spațiu diplomatic, în opinia mea, pentru a urmări în mod agresiv interesele Chinei”.

Dar el a insistat că „eforturile intense” recente ale Washingtonului de a reduce tensiunile, inclusiv o convorbire telefonică cu Xi în aprilie, au contribuit la prevenirea conflictului.

În declarația lor comună de după summit, cei patru lideri nu au menționat direct China, chiar dacă și-au exprimat îngrijorarea cu privire la tensiunile de la granițele acesteia. „Suntem foarte îngrijorați de situația din Mările Chinei de Est și de Sud”, se arată în declarația lor.

Liderii au condamnat, de asemenea, „manevrele coercitive și de intimidare” din Marea Chinei de Sud - unde China a fost în conflict cu Filipine și alte națiuni cu privire la pretențiile sale maritime - dar fără a spune ale cui sunt manevrele.

Insulele disputate din Marea Chinei de Est au fost, între timp, o sursă de tensiuni între Japonia și China.

 

Subiecte în articol: China biden Quad
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile