Antena 3 CNN International News Biden îl sfidează pe Lukașenko și o cheamă la Casa Albă pe lidera opoziției din Belarus

Biden îl sfidează pe Lukașenko și o cheamă la Casa Albă pe lidera opoziției din Belarus

Președintele Joe Biden s-a întâlnit miercuri dimineață cu liderul opoziției din Belarus, Svetlana Tikhanovskaya, ca parte a campaniei sale mai ample de creștere a presiunii internaționale asupra regimului Lukașenko.

de Alexandru Negrici    |   

"Am fost onorat să mă întâlnesc cu @Tsihanouskaya la Casa Albă în această dimineață. Statele Unite sunt alături de poporul din Belarus în căutarea democrației și a drepturilor omului universale", a scris Biden, pe Twitter, împreună cu o fotografie a celor doi, în conversație, cu măști pe față.

Într-un tweet ulterior, Tikhanovskaya i-a mulțumit lui Biden „pentru un semn puternic de solidaritate cu milioane de bieloruși neînfricați care luptă pașnic pentru libertatea lor”.

Ca parte a turneului său mai extins în SUA în ultimele două săptămâni, Tikhanovskaya s-a întâlnit cu mai mulți oficiali ai administrației, inclusiv consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă Jake Sullivan, secretarul de stat Antony Blinken, administratorul Agenției pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Samantha Power și Agenția SUA pentru Global Media (USAGM), CEO în funcție, Kelu Chao.

Membrii bipartizani ai nou-formatului „Caucus-ul Prietenii Belarusului” au declarat într-o scrisoare adresată lui Biden luna trecută că ar trebui să se întâlnească cu Tihanovskaya, spunând că o astfel de întâlnire va „trimite un mesaj lui Lukașenko, aliaților săi și lumii că Statele Unite nu vor să tolereze astfel de represiuni politice și violențe sprijinite de stat, de genul celor care au avut loc în Belarus ".

Însă întâlnirea lui Tikhanovskaya cu președintele nu a fost confirmată anterior. 

În urmă cu două săptămâni, un înalt oficial al administrației a declarat că „înalții oficiali de la Casa Albă așteaptă cu nerăbdare să o întâlnească pe doamna Tsikhanouskaya săptămâna viitoare când se află la Washington. Statele Unite sunt alături de ea și de poporul din Belarus și vor continua să sprijine aspirațiile lor la democrație".

Tsikhanouskaya a solicitat anterior administrației să emită sancțiuni mai puternice, oferind administrației Biden o listă specifică de entități pe care să le vizeze. Ea a spus la începutul acestei luni că lista include companii care sunt monopolizate de regimul președintelui puternic al Belarusului, Alexander Lukașenko, "și de colegii săi", inclusiv potasiu Belaruskali, precum și întreprinderi petroliere, lemnoase și siderurgice.

Sancțiunile și sprijinul pentru societatea civilă au fost promise în timpul întâlnirii sale cu Blinken, a spus ea, adăugând că s-a înțeles „că vor exista acțiuni puternice în viitorul apropiat”.

Tikhanovskaya este un fost profesor al cărui soț a fost închis de regimul Lukașenko. Ea a trăit în exil în Lituania după ce s-a opus lui Lukașenko în alegerile prezidențiale frauduloase din 2020.

SUA și comunitatea internațională au întreprins o serie de acțiuni împotriva lui Lukașenko în urma alegerilor din august anul trecut, în care „ultimul dictator al Europei” a refuzat să demisioneze și a inițiat o campanie violentă și continuă de represiuni împotriva protestatarilor, disidenților și jurnaliștilor din Bielorusia.

În iunie, SUA, Uniunea Europeană, Regatul Unit și Canada au impus sancțiuni Belarusului într-un răspuns coordonat la aterizarea forțată a guvernului Lukașenko a unui zbor Ryanair și arestarea unui jurnalist de opoziție, precum și la „reprimarea continuă” din fostul stat sovietic.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile