Orice instituţie de învăţământ din România se poate înscrie până pe 20 ianuarie. Şcolile câştigătoare vor avea o bibliotecă dotată cu mobilier și obiecte decorative moderne, dar și spații dedicate lecturii, şi foarte important - cărţi noi şi interesante pentru elevi.
Biblioteca Școlii Gimnaziale Nr.125 din București este o încăpere modestă, sufocată de praful ce s-a așternut pe cărțile vechi, iar elevii trec rar pe aici.
În școala 125 București învață în prezent aproape 500 de elevi. Ei au la dispoziție doar această bibliotecă micuță. În această încăpere de nici 15 metri pătrați sunt aici aproape 5.000 de cărți și elevii spun ca și-ar dori să aibă într-o zi o bibliotecă modernă.
”Avem foarte multă critică literară, de la George Călinescu la Lovinescu, fapt ce nu îi atrage pe copii. Aș vrea să îi aduc pe copii mai aproape de lectură, lucru destul de greu în zilele noastre, dar nu imposibil”, a declarat Daniela Gabriela Trușcă, profesoară de limba română.
”Cărți mai populare, mai noi, nu cărți vechi. Aș merge mult mai des”, spune una din elevele acestei școli.
”Aș vrea să avem cărți mai noi, ne-ar ajuta să ne dezvoltăm vocabularul. Să avemși scaune unde să stăm, să fie un loc relaxant unde să putem să citim”, sunt de părere alți elevi.
Reprezentanţii şcolii speră să câştige concursul "10 Biblioteci de Nota 10".
”Vom înscrie și noi școala în această campanie, 10 biblioteci de nota 10. Sperăm să avem și noi una din bibliotecile de nota 10, ne dorim schimbarea spațiului, un loc mai mare, un loc de lectură. Sunt cărți vechi, ultima achiziție a fost făcută în 2012”, a declarat Marina Lucica Balea, directorul Școlii nr. 125 din București.
Sute de instituţii de învăţământ din România se află în aceeaşi situaţie. Conform datelor oficiale, numărul bibliotecilor din România s-a redus la jumătate în 2021 comparativ cu 1990, cand erau peste 16.000 de biblioteci. Situația cea mai gravă este în mediul rural, unde 6 din 10 școli nu au biblioteci.
Înscrierile la concursul 10 biblioteci de nota 10 se pot realiza de oricine este implicat în activitatea instituției de învățământ: părinte, cadru didactic sau director, iar mai multe persoane pot înscrie aceeași instituție.
Pentru înscriere se accesează site-ul fundatiadanvoiculescu.ro, unde se completează formularul de înscriere şi se ataşează proiectul pentru înscrierea în campania Fundatiei Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României. Înscrierile se pot face până pe 20 ianuarie.