Aseară, stațiile Eso Petrol din Timişoara, Dumbrăviţa, Giroc şi Moşniţa Nouă au afișat un preţ unitar de 9,99 lei pentru motorină şi benzină, după ce oamenii au început să facă cozi la benzinării pe fondul zvonurilor creșterii prețului carburanților, potrivit Adevărul.
La scurt timp, după ce oamenii au fost îndemnaţi să nu mai stea la cozi pentru că nu există niciun motiv de panică, cei de la Eso Petrol au modificat prețul și s-au întors la valoarea inițială.
„În urma deciziilor impulsive din data de 09.03.2022 la reacţia unora care au venit să alimenteze în tot felul de recipiente cantităţi foarte mari, într-un moment în care aveam informaţii de la parteneri referitoare la o creştere a preţului peste noapte cu sume însemnate şi riscul de a rămâne fără stocuri de carburant pe termen lung, fără să ne gândim la impactul asupra clienţilor de bună credinţă, vedem necesitatea de a veni cu scuzele noastre sincere, susţinute de înapoierea diferenţei de bani de la preţul iniţial la cel mărit, pe baza bonului fiscal. În speranţa că veţi reuşi să înţelegeţi reacţia noastră în condiţiile date, vă mulţumim anticipat.”, au transmis cei de la Eso Petrol, potrivit Adevărul.
Autorităţile au în vedere confiscarea veniturilor realizate de benzinării în urma comercializării cu preţuri artificial mărite şi aplicarea de sancţiuni cuprinse între 2.000 şi 100.000 de lei, a anunţat astăzi, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu.
100 de echipe ale ANAF vor verifica în toată țara creșterea „nejustificată” a prețurilor la carburanți, a anunțat astăzi ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.
În baza dispoziției date de prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, privind activarea imediată a instituțiilor de control și verificare a situației generate de creșterea nejustificată a prețurilor la carburanți, ministrul Finanțelor a solicitat Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF), din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), demararea unei ample acțiuni de verificare a pieței combustibilului din România, anunță ministerul.
Echipele DGAF, alături de comisari din cadrul ANPC și reprezentanți ai Consiliului Concurenței, vor verifica întreg lanțul comercial, adică atât stațiile de vânzare a carburanților, cât și distribuitorii en-gros, antrepozitele fiscale, precum și companiile implicate.
Efectivul de inspectori ANAF va fi alocat dinamic, în funcție de informațiile obținute și de situația din teren, precizează instituția.