Antena 3 CNN Life Beneficiile ascunse ale spirulinei

Beneficiile ascunse ale spirulinei

Diana German
2 minute de citit Publicat la 12:30 26 Ian 2021 Modificat la 12:30 26 Ian 2021

Spirulina, cunoscută şi sub numele de pulberea verde, este considerată a fi unul dintre cele mai vechi alimente de pe Planetă. Spirulina datează de pe vremea Aztecilor, când aceştia o foloseau pentru a căpăta rezistenţă musculară şi anduranţă, dar şi pentru tratarea altor boli. Spirulina a devenit faimoasă când NASA a declarat că această pulbere poate fi incorporată şi în dieta astronauţilor.

Astăzi, spirulina este unul dintre cele mai consumate suplimente alimentare, datorită profilului nutriţional complex ce cuprinde vitamina A, C, E, complex de vitamine B, dar şi diverse minerale, precum calciu, magneziu şi potasiu.

Datorită profilului nutriţional complex, beneficiile spirulinei sunt numeroase. Printre acestea sunt incluse şi scăderea în greutate, diminuarea colesterolului, diminuarea tensiunii arteriale, dar şi prevenirea problemelor cardiace, reducerea alergiilor şi îmbunătăţirea metabolismului.

Spirulina, un ajutor în lupta cu greutatea

Pulberea verde este plină de nutrienţi, însă slab calorică, ceea ce transformă spirulina într-un adevărat aliat în lupta cu kilogramele în plus. Un studiu realizat în 2016, sugerează că persoanele supraponderale, care au consumat spirulină regulat, timp de 3 luni, au reuşit să slăbească mai uşor, însă fără să piardă din nutrienţii necesari organismului. 

Un studiu din 2016, realizat pe un grup restrâns de persoane, a arătat că cei care consumau până la 6 grame de spirulină, au beneficiat de un metabolism mai rapid, ceea ce poate ajuta la scăderea în greutate. 

În acelaşi timp, studii din 2013 şi 2016 au demonstrat că 1 gram de spirulină scade nivelul triglicerilor si a colesterolului LDL, acel tip de colesterol considerat rău pentru organism şi creşterea nivelului de colesterol HDL, tipul bun de colesterol. 

Oxidarea colesterolul LDL este direct conectată cu probleme de inimă, iar antioxidanţii găsiţi în spirulină opresc acest proces, astfel prevenind posibilitatea dezvoltării problemelor cardiace. Un studiu realizat pe 37 de oameni cu diabet tip II, a dezvăluit că 8 grame de spirulină ajută la creşterea nivelului de antioxidanţi din organism. 

Cei ce suferă de hipertensiune folosesc spirulina adesea pentru a ţine sub control tensiunea arterială, un factor de risc care poate duce la atacuri de cord şi accidente vasculare cerebrale.

Spirulina, proprietăţile anti-cangericene 

Studiile efectuate în principial pe animale au demonstrat că acest supliment alimentar are beneficii anti-cancerigene şi că reduce dimensiunile tumorilor. Efectele spirulinei asupra cancerului bucal au fost studiate pe un grup de 87 de persoane cu leziuni pre-canceroase. Aceştia au consumat timp de 1 an 1 gram de spirulină, zilnic, iar la 45% dintre aceştia leziunile au dispărut. După încetarea administrării spirulinei, în jur de jumătate dintre aceştia au observat reapariţia leziunilor bucale. 

Spirulina şi rinita alergică

Consumul unei doze scăzute de spirulină, în jur de 2 grame, ameliorează simptomele rinitei alergice, precum strănutul, congestie nazală, lăcrimare, mâncărimea ochilor, arată un studiu din 2013. Proprietăţile antiinflamatorii a spirulinei blochează apariţia moleculelor proinflamatorii, ce cauzează probleme cu sinusurile. 

Citește mai multe din Life
» Citește mai multe din Life
TOP articole