Se spune că acestă practică aduce diferite beneficii mentale și fizice. Susținătorii împământării spun că societatea modernă a pierdut această conexiune cu Pământul şi astfel se contribuie la creșterea prevalenței anumitor boli cronice.
Beneficiile mersului desculț pe iarbă sau pământ
Reduce durerea și inflamația. Fluxul sau conducerea electrică care are loc între piele și pământ atunci când acestea vin în contact mergând desculți pe iarbă crește circulația și scade inflamația. Deoarece inflamația poate provoca durere, mulți oameni găsesc o eliberare în această practică.
Întărește picioarele. Unul dintre beneficiile mersului desculț este că întărește și întinde mușchii mici, tendoanele și ligamentele picioarelor, gleznelor și gambelor, care în mod normal se atrofiază atunci când mergi încălțat.
Poate îmbunătăți somnul. Studiile au demonstrat o asociere pozitivă între mersul desculț pe iarbă și îmbunătățirea somnului. Se crede că această conectarea directă cu pământul vă stabilizează ritmurile circadiene, ceea ce ajută ciclurile somn-veghe să se alinieze mai bine cu ciclul natural zi-noapte al Pământului. În plus, mersul desculț pe iarbă poate scădea nivelurile circulante de cortizol, un hormon de stres, care la rândul său ajută la promovarea unui somn mai profund și mai reparator.
Reduce stresul oxidativ. Studiile arată că împământarea pune pielea în contact direct cu Pământul, permițând un flux natural de electroni de pe Pământ în corp. Acești electroni au un efect antioxidant asupra organismului.
Crește producția de vitamina D. De fiecare dată când pielea ta este expusă la soare, activează producția endogenă de vitamina D, un nutrient important care funcționează ca un hormon steroid. Vitamina D îmbunătățește sănătatea oaselor, iar nivelurile scăzute sunt asociate cu un risc crescut de osteoporoză, hipertensiune arterială, boli cardiovasculare, anumite tipuri de cancer și alte boli.
Poate îmbunătăți vederea. Acest beneficiu al mersului desculț poate părea puțin ciudat, dar reflexologia sugerează că atunci când mergeți desculț, puneți presiune maximă pe primul, al doilea și al treilea deget de la picior, care sunt punctele primare de presiune a reflexologiei pentru ochi. Se crede că stimularea acestor puncte ajută la îmbunătățirea vederii.