Începând cu secolul al XVIII-lea, porumbul a început să fie cultivat şi pe teritoriul de astăzi al ţării noastre. Acesta a devenit cultivat pe scară largă, devenind astfel alimentaţia de bază a ţăranilor români.
În doar câţiva ani, porumbul a început să înlocuiască complet culturile de mei. Ţărănimea din vremea aceea, încă avea meiul ca aliment de bază.
Din păcate, pelagra a lovit și teritoriul ţării nostre, întrucât cei mai săraci dintre ţărani se hrăneau exclusiv cu terciul de porumb, neavând nici lapte, ouă şi nici carne. Abia în secolul al XX- lea, boala a ajuns să fie complet eradicată pe teritoriul ţării noastre.
De unde vine numele de "mămăligă"
Mălaiul sau făina de porumb este denumirea populară vechea a meiului. Potrivit istoricilor, termenul de mămăligă a fost preluat şi de alte popoare: malaj în polonă, malai în rusă şi male în maghiară.
Potrivit unei legende, termenul de mămăligă ar proveni, de fapt, din alăturarea numelor "Mama Ilinca". Tot leganda spune că, această femeia, considerată şi o eroină vizionară, ar fi fost cea căreia i-a venit ideea de a înlocui făina de porumb.
Mălaiul alb, mai bogat în aminoacizi esenţiali față de porumbul convențional
Porumbul alb conţine un număr foarte mare de oligoelemente, cu rol în procesele biologice ale organismului, ele intrând în componenţa unor enzime, vitamine şi hormoni.
Porumbul alb este o sursă bogată de vitamina A, B,C şi E, dar şi de minerale (potasiu, magneziu şi fier). Conţinutul ridicat de acizi graşi nesaturaţi şi fibre îl face diferit faţă de porumbul tradiţional. Boabele de porumb alb conţin mai multe proteine vegetale decât alte cereale.
Mălaiul alb are un nivel foarte ridicat de fibre dietetice, precum și o cantitate bună de cupru, seleniu și fosfor. Este mai bogat în amidon şi în aminoacizi esenţiali față de porumbul convențional, iar făina procesată din acest porumb este folosită ca ingredient în toate preparatele fără gluten.
Beneficii mălai din boabe de porumb alb
- Ajută la buna funcţionare a sistemului digestiv;
- Susţine dezvoltarea şi creşterea armonioasă a copilului;
- Creşte funcţia reproductivă la femei şi bărbaţi;
- Încetineşte procesul de îmbătrânire a pielii;
- Elimină stresul şi tulburările nervoase.