Informația este difuzată de presa din Belarus, citată de CNN.
"Din cauza agravării situației la granița de vest a Uniunii (Uniunea Rusia - Belarus, n.r.), am convenit să desfășurăm o grupare regională a Federației Ruse și a Republicii Belarus", a declarat Lukașenko luni, potrivit agenției de stat Belta.
Potrivit liderului de la Minsk, operațiunea "este în desfășurare" de două zile.
Nu este clar ce unități cuprinde gruparea de trupe și unde este desfășurată, notează CNN.
Anterior, regimul de la Minsk a acuzat Ucraina că se pregătește să atace Belarus.
Luni, Lukașenko a reluat aceste acuzații.
Lukașenko susține că Ucraina se pregătește să-i atace țara
"Pe canale neoficiale, am fost avertizați ieri (duminică, n.r.) în legătură cu lovituri efectuate din Ucraina asupra teritoriului Belarus", a spus el.
Lukașenko s-a referit implicit și la incidentul de pe podul Kerci, unde un camion a explodat, sâmbătă, avariind grav această structură care leagă Rusia de Peninsula Crimeea.
Moscova a acuzat Ucraina pentru lovitură și a spus că guvernul de la Kiev a comis un act de terorism. Kievul nu a confirmat oficial, dar nici nu a negat implicarea în incident.
În acest context, președintele belarus i-a avertizat pe oficialii de la Kiev cu următoarele cuvinte:
"Spuneți-le președintelui ucrainean și altor nebuni (de la Kiev) că ceea ce s-a înâmplat cu Podul Crimeei va fi nimic dacă vor îndrăzni să se atingă cu mâinile lor murdare fie și de un metru din teritoriul nostru."
Lukașenko: "Participăm la operațiunea specială, dar nu omorâm pe nimeni"
Când Moscova a invadat Ucraina la sfârșitul lunii februarie, Rusia a efectuat o desfășurare substanțială a forțelor sale terestre și aeriene în Belarus.
Cu toate acestea, președintele Lukașenko nu și-a angajat până în prezent forțele armate în "operațiunea militară specială" a Rusiei.
Săptămâna trecută, el a spus că Belarus "a fost prins în războiul Rusia-Ucraina, dar că nu este o parte militară activă în conflict".
"În ceea ce privește participarea noastră la o operațiune militară specială în Ucraina, participăm. Nu o ascundem. Dar nu ucidem pe nimeni. Nu ne trimitem armata nicăieri. Nu ne încălcăm obligațiile", a declarat, atunci, Aleksandr Lukașenko.
El a mai menționat că Belarus nu plănuiește să anunțe vreo mobilizare, dar că intenționează să învețe din experiența Rusiei.
Purtătorul de cuvânt de la Kremlin nu a vrut să confirme spusele lui Lukașenko
Un aspect interesant este că Moscova a refuzat, luni, să confirme anunțul președintelui belarus Alexandru Lukașenko, conform căruia Rusia și Belarus vor desfășura "un grup regional comun" de trupe militare.
Întrebat despre afirmațiile lui Lukașenko, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus, fără alte detalii:
"Interacțiunea în diverse domenii, inclusiv în Apărare, este discutată constant în cursul contactelor bilaterale dintre președinții Putin și Lukașenko."
Radu Tudor: "Există informații că Rusia masează trupe în Belarus pentru o nouă ofensivă asupra Kievului"
Jurnalistul și analistul militar Radu Tudor a comentat la Antena 3 CNN situația creată de ultimele bombardamente ruse în Ucraina.
Considerate de mulți drept o răzbunare a Kremlinului pentru atacul asupra Podului peste strâmtoarea Kerci, aceste tiruri intense cu rachete arată ceva mult mai periculos, estimează Radu Tudor.
El a arătat că există informații potrivit cărora Moscova concentrează, din nou, trupe la frontiera cu Belarus.
"Sunt indicii care arată că Rusia plănuiește o nouă ofensivă asupra Kievului, după modelul din februarie-martie. Acea primă ofensivă s-a soldat cu un eșec.
O a doua ofensivă s-ar putea dovedi mult mai sângeroasă, pentru că (...) rușii vor dori să distrugă absolut totul în calea lor", a anticipat jurnalistul.
Foto: președintele rus Vladimir Putin îl primește la reședința sa de la Soci pe omologul ucrainean Aleksandr Lukașenko, septembrie 2022