Antena 3 CNN Externe Belarus acuză Ucraina de "acțiuni criminale" și că i-a atacat spațiul aerian. Trimite trupe și rachete la graniță și avertizează Kievul

Belarus acuză Ucraina de "acțiuni criminale" și că i-a atacat spațiul aerian. Trimite trupe și rachete la graniță și avertizează Kievul

de Georgiana Marina    |   

Belarus a trimis sâmbătă întăriri militare la granița sa cu Ucraina, după ce a susținut că mai multe drone ucrainene au traversat spațiul său aerian și au fost interceptate vineri de apărarea antiaeriană, a declarat ministrul belarus al Apărării, Viktor Khrenin, într-un comunicat, scrie CNN.

„Bănuim că acestea sunt drone de atac”, a declarat sâmbătă președintele belarus Alexander Lukașenko în timpul unei conferințe. El a numit incidentul „o provocare” și a spus că „Statul major al Belarusului a primit ordin să ia măsuri pentru a asigura securitatea statului”.

„Ucrainenii arată că nu sunt pregătiți pentru pace și continuă să escaladeze această tensiune”, a spus Lukașenko, vorbind despre recenta incursiune ucraineană pe teritoriul rus.

Viktor Khrenin le-a spus jurnaliștilor că „având în vedere situația din Ucraina și din regiunea Kursk din Rusia”, Lukașenko „a ordonat să se întărească mobilizarea de trupe” în zonele Gomel și Mozyr de la granița cu Ucraina „pentru a răspunde” „provocărilor” ucrainene.

„Unitățile militare ale forțelor de operațiuni speciale, trupele terestre și sistemele de rachete, inclusiv rachetele balistice Iskander, au fost trimise către zonele menționate. Apărarea aeriană, apărarea cu rachetele și forțele aeriene au fost întărite”, a spus Khrenin.

Sâmbătă, Ministerul de Externe din Belarus l-a convocat pe însărcinat cu afaceri externe al Ucrainei pentru a-l avertiza în legătură cu incidentul, a spus ministerul într-o postare pe X. „Diplomatul ucrainean a fost avertizat că, în caz de repetare a unor astfel de provocări, Belarus își rezervă dreptul de a recurge la represalii pentru a-și proteja teritoriul”, a spus ministerul, adăugând că „se poate pune la îndoială necesitatea prezenței continue a misiunii diplomatice ucrainene. la Minsk.”

Ministerul a acuzat Ucraina de „acțiuni criminale” de „escaladare radicală a situației, care reprezintă o încercare periculoasă de extindere a zonei conflictului actual din regiunea noastră”.

Ucraina nu a comentat public acuzațiile Belarusului.

„Facem apel la statele Europei: în cazul extinderii conflictului, va fi afectată toată regiunea, inclusiv țările UE. Nimeni nu va câștiga!”, a transmis Ministerul din Belarus printr-o postare pe rețeaua socială X.

Presa de stat belarusă BelTA a relatat sâmbătă că Ministerul de Externe va începe consultări cu aliații și partenerii, precum și cu organizațiile internaționale în urma incidentului.

 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile