Antena 3 CNN Externe Belarus a anunțat că a trimis mai multe trupe și avioane la granița cu Ucraina

Belarus a anunțat că a trimis mai multe trupe și avioane la granița cu Ucraina

de Roxana Mihăiescu    |   

Belarus a anunţat că a trimis avioane, forţe de apărare aeriană şi arme la graniţa sa cu Ucraina, la o zi după ce preşedintele Aleksandr Lukaşenko a declarat că a desfăşurat aproape o treime din forţele armate ale ţării în regiune, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

„Grupul (de apărare) a crescut semnificativ, iar în acest moment se află la datorie la graniţele de sud ale ţării noastre”, a declarat comandantul Forţelor Aeriene şi Forţelor de Apărare Aeriană din Belarus, general-maiorul Andrei Lukianovici, pentru postul public CTV.

Aviaţia, rachete antiaeriene şi trupe radiotehnice au fost dislocate la graniţă, a spus Lukianovici, conform unei transcrieri furnizate pe site-ul CTV.

La câteva zile după incursiunea surpriză a Ucrainei pe teritoriul Rusiei, Lukaşenko - aliat al preşedintelui Vladimir Putin - a acuzat Kievul de politici agresive şi că a trimis peste 120.000 de soldaţi la graniţa cu Belarus.

Ucraina a declarat că nu a observat o înmulţire a trupelor belaruse la graniţă şi a numit declaraţiile lui Lukaşenko o „retorică” menită să-l mulţumească pe Putin, care a folosit Belarus ca rampă de lansare pentru a-şi începe invazia în Ucraina în februarie 2022.

Moscova numeşte războiul din Ucraina o „operaţiune militară specială”. Kievul şi aliaţii săi spun că este vorba despre o încercare imperialistă neprovocată de ocupare de teritorii, care a provocat mii de morţi şi a strămutat milioane de ucraineni, transformând oraşe în ruine.

Lukianovici a declarat pentru CTV că Belarus se aşteaptă, de asemenea, la mai multe livrări de avioane militare de la Moscova în acest an şi că Minsk depune eforturi pentru a-şi consolida sistemele anti-dronă.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile