Antena 3 CNN Externe ”Nu plânge, totul va fi bine”. Medic către un copil rănit. Bebeluși bolnavi duși în buncăre ca să trăiască

”Nu plânge, totul va fi bine”. Medic către un copil rănit. Bebeluși bolnavi duși în buncăre ca să trăiască

Cristi Popovici
2 minute de citit Publicat la 10:37 31 Mar 2022 Modificat la 12:02 31 Mar 2022

Cu multă grijă, dar şi cu teamă la fiecare zgomot care poate fi o nouă bombă, medicii şi asistentele de acolo îi duc pe bebeluşi la adăpost, în subsol. Buncărul este plin de copii răniţi, iar în spital, pe masa de operaţie, medicii fac eforturi supraomeneşti ca să-i salveze.  

Dr. Alexandru Plitkin este şeful spitalului. De când a început războiul, aleargă de la un caz la altul. Un băieţel rănit tocmai a fost adus cu ambulanţa, dintr-un sat bombardat de ruşi. Bucăţi dintr-o rachetă i-au intrat în corp.

”Iată un fragment de şrapnel. Aici avem toată talpa. Osul este distrus. Copilul va fi pregătit pentru operaţie. Nu plânge! O să-ţi arătăm şi ţie pozele mai târziu. Acum o chemăm pe mama, să vină să te ia. Totul se va rezolva” explică medicul. 

În oraş însă, se aud sirenele care anunţă un posibil atac aerian. Băieţelul este luat cu targa şi dus la subsol. Operaţia este amânată, iar copilul trebuie să suporte durerile.

Sunt imagini cutremurătoare. Micuţii sunt luaţi în braţe şi duşi, în grabă, în incubatoarele din subsol. Aici, fiecare zi este o luptă pentru supravieţuire. Medicii încearcă să-şi menţină calmul. Iar mamele plâng şi se roagă ca teroarea să se termine.

Irina este un alt copil rănit în război. Medicii i-au pus mâna în ghips, iar acum primeşte tratament în buncărul spitalului. Alături îi stă, oră de oră, mama sa. Femeia povesteşte cum un proiectil le-a distrus casa. Camera unde se afla Irina a fost devastată.

”Copilul a fost lovit. Proiectilul a distrus totul, podul, podeaua. Toate sunt distruse. Am făcut deja două operaţii: una în regiunea noastră şi una aici. Acolo, au scos bucăţile de şrapnel, iar aici i-au cusut mâna. Foarte greu a fost, nici nu-mi pot aminti” ne-a povestit mama unei fetițe. 

La doar 8 ani, Dima trebuie să suporte chinuri greu de descris. Este rănit grav la picior. Se îndrepta cu familia spre biserică când o rachetă a explodat lângă ei. Şi părinţii lui sunt în spital. În altul însă. Aici, este cu bunica.

”Copilul şi tatăl mergeau spre biserică, iar mama venea în întâmpinare. Deoadată, s-a produs o explozie. Au sărit bucăţi peste tot.

Dima a luat-o la fugă, iar tatăl l-a acoperit din spate. Tata a fost rănit în piept, Dima are piciorul frânt.

Acum, tata este internat într-un spital cu mama, iar eu cu nepotul sunem aici” ne-a spus o bunică.

În ciuda eforturilor supraomeneşti ale medicilor, doi copii au murit din cauza rănilor provocate de bombardamente.

”Pe doi dintre ei n-am reuşit să-i salvăm din cauza rănilor grele. Astăzi, avem aici 3 copii care se reabilitează.

Am făcut operaţii complicate, iar copiii işi revin treptat.

Se află mereu in buncăr pentru că au suferit şi o traumă psihologică” ne-a spus Alexandru Plitkin, medic șef spitalul de pediatrie din Nicolayev. 

Nikolaev rezistă atacurilor repetate ale ruşilor. Însă, dacă până acum luptele s-au dus la periferii, ultima rachetă a lovit în inima orașului de la Marea Neagră.

Această clădire administrativă a fost distrusă de un proiectil. Cel puţin 15 oameni au murit, iar alţi 20 sunt căutaţi pe sub dărâmături. Din păcate însă, şansele să fie găsiţi în viaţă sunt foarte mici.

Ucrainenii nu mai cred în negocierile pentru pace. În timp ce delegațiile Rusiei și ale Ucrainei stăteau la aceeaşi masă, în Nikolaev, dar şi în alte zone din estul şi sud-estul ţării, aveau loc adevărate masacre. 

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole