Antena 3 CNN Actualitate Bebeluşul din Suceava mort la botez avea pneumonie. Raportul medicilor legişti e contestat de părinţi

Bebeluşul din Suceava mort la botez avea pneumonie. Raportul medicilor legişti e contestat de părinţi

Adelina Miron
1 minut de citit Publicat la 10:38 05 Mai 2021 Modificat la 11:28 05 Mai 2021

Familia bebelușului a primit raportul medicilor legiști din Suceava cu privire la decesul fiului lor, Iustin. Cauzele decesului au fost non-violente, au aflat aceștia în urma anchetei. Medicii au mai precizat că bebelușul era născut prematur, „nevaccinat şi nedispensarizat“.

Medicul urgentist care a efectuat manevrele de resuscitare a declarat că a scos 110 ml de lichid din plămânii copilului, iar tatăl a susținut că acesta a fost alăptat înainte de botez. Pe 31 ianuarie, copilul a fost adus în stare critică la Spitalul Județean Suceava după botez, dar a decedat următoarea zi.

Părinții contestă raportul medico - legal

Potrivit Monitorul de Suceava, părinții copilului contestă concluziile medicilor legiști și sunt nemulțumiți de faptul că aceștia nu au analizat implicațiile botezului în decesul bebelușului, deși raportul consemnează constatările inițiale ale medicilor urgentiști și de pe ambulanță. În același timp, părinții au anunțat că vor depune plângere penală față de cele două cadre medicale care au semnat raportul.

Ritualul botezului a fost schimbat după tragedie

Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului este prima care a luat măsuri în legătură cu schimbarea tehnicii botezului, după decesul copilului.

"Pentru a nu se confrunta cu situaţii precum cazul de la Suceava, preoţii sunt rugaţi să respecte mai multe măsuri şi recomandări. Măsurile au intrat în vigoare de luni, 8 februarie", a declarat ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, potrivit adevarul.ro.

Concret, preoţii nou hirotoniţi vor solicita sprijinul unui preot cu experienţă clericală cu care vor oficia Taina Sfântului Botez.

Preotul cu mai multă experienţă va fi cel care va introduce copilul în apa sfinţită din cristelniţă. Niciun botez nu va putea fi făcut fără asistenţa unui preot cu experienţă clericală.

De asemenea, înainte de botez, preotul va cere familiei informaţii despre starea de sănătate a bebeluşului, dacă este născut prematur, dacă suferă de anumite boli care i-ar pune în pericol viaţa în timpul scufundării în cristelniţă.

Prevederile canonice spun că botezul se face prin afundarea de trei ori în apa sfinţită. Acum, ca excepţie de la regulă, în cazurile în care copilul are probleme medicale ori este agitat sau speriat, plânge foarte tare, este "fraged" ca vârstă (sub 40 zile) sau când există situaţii speciale (familia nu doreşte afundarea copilului), "săvârşirea Tainei Sfântului Botez se poate face prin turnarea de apă sfinţită, din cristelniţă, pe creştetul copilului. 

Procedura va consta în introducerea pruncului în apa sfinţită din cristelniţă până în zona gâtului, iar apoi preotul va turna apa sfinţită, de trei ori, peste capul copilului", mai spus ÎPS Calinic.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole