În Parlamentul European a fost votată propunerea legislativă cu privire la rentabilizarea reducerii emisiilor de dioxid de carbon și a sporirii investițiilor în acest domeniu.
Această propunere de directivă are ca obiectiv reformarea sistemului de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de seră (pe scurt, schema EU ETS stabilită prin Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului și lansată în 2005) în vederea respectării angajamentelor luate de UE privind reducerea până în 2030 cu cel puțin 40% a emisiilor globale cu efect de seră (față de nivelul din 1990).
În următoarele luni, propunerea legislativă amendată de Parlament va fi trimisă la Consiliu. Dat fiind faptul că aceasta este negociată prin intermediul procedurii legislative ordinare, Consiliul va legifera împreună cu Parlamentul și vor dezbate asupra textului final al propunerii de directivă.
”Vrem să ne îndreptăm către economii curate și să transformăm economiile în economii moderne, pentru a putea concura cu alte părți ale lumii, amintesc doar China și SUA” subliniază Jo Leinen, europarlamentar german.
”E greu să spunem că avem toți aceeași opinie, este un compromis între industrie și protecția mediului. România și Bulgaria au o poziție comună pe această temă, respectiv reducerea cu un factor de 2,2, pentru că pe de altă parte trebuie să ne păstrăm industria. Există pentru noi un mare risc să pierdem uzinele, să plece din România în Ucraina și din Bulgaria în Turcia. Acolo nu ar trebui să respecte toate aceste norme de mediu” a explicat Peter Kouroumbashev, europarlamentar bulgar.
Această emisiune este realizată cu sprijinul unui grant acordat de Parlamentul European