Se estimează că în Uniunea Europeană sunt generate în fiecare an 88 de milioane de tone de deșeuri alimentare, adică 173 de kilograme de deșeuri pe cap de locuitor.
Problema risipei alimentare este discutată de europarlamentari astăzi la Strasbourg , iar mai mult decât atât vor lua și o decizie, vor da un vot raportului ce a fost deja întocmit.
Fiecare kilogram de deșeu alimentar produce 4,5 kilograme de monoxid de carbon, după estimarea europarlamentarilor.
Având toate aceste date se naște întrebarea: ”De ce cumpărăm atât de multe lucruri, iar apoi ajungem să le aruncăm?”.
Din punctul de vedere al europarlamentarilor, răspunsul este unul foarte simplu: se pare că persoanele nu citesc foarte bine etichetele și nu știe cum să încadreze produsele care sunt la limita expirării, iar acesta este motivul pentru care se feresc de ele.
Însă 53 % din deșeurile alimentare sunt produse de gospodării, de aceea ar trebui ca fiecare dintre noi să înțeleagă ce are de făcut și să nu mai dea vina pe companii că aruncă mâncare în cantități mari. Schimbarea trebuie să vină de la noi.