Antena 3 CNN Economic BCE va reduce din nou dobânzile, pentru a treia oară în acest an: „Nu va fi ultima”

BCE va reduce din nou dobânzile, pentru a treia oară în acest an: „Nu va fi ultima”

de Bianca Chirilă    |   

Banca Centrală Europeană (BCE) se pregăteşte să anunţe a treia sa reducere a ratei dobânzii cheie din acest an, la şedinţa de joi, pe fondul scăderii rapide a riscurilor inflaţioniste, transmite CNBC.

În septembrie, rata inflaţiei în zona euro a încetinit la 1,8%, sub ţinta BCE de 2%, în timp ce inflaţia de bază a atins un minim de doi ani şi jumătate, de 2,7%.

Această încetinire a inflaţiei a continuat chiar şi după cele două reduceri de 25 de puncte de bază anunţate în iunie şi septembrie, care au coborât dobânda de referinţă de la un nivel record de 4% la 3,5%.

Pieţele financiare estimează o nouă reducere de 25 de puncte de bază la şedinţa din octombrie, precum şi o altă reducere, până la 3%, în decembrie.

Guvernatorul Băncii Franţei, François Villeroy de Galhau, a declarat recent că o reducere a ratei dobânzii în octombrie este „foarte probabilă” şi că aceasta „nu va fi ultima”.

Preşedintele BCE, Christine Lagarde, a subliniat în cadrul unei întâlniri recente cu parlamentarii europeni că încrederea în revenirea inflaţiei la ţintă a crescut, sugerând o accelerare a măsurilor de relaxare monetară.

Pe fondul unei creşteri economice slabe şi a presiunilor inflaţioniste în scădere, analiştii se aşteaptă ca BCE să continue reducerea dobânzilor în următoarele şedinţe, posibil până la un nivel de 2,5% în 2024.

Subiecte în articol: dobanda banca centrala europeana inflatie
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile