Antena 3 CNN Externe BCE scade rata dobânzii și revizuiește în scădere previziunile de creștere economică. Ce spun analiștii că se va întâmpla în continuare

BCE scade rata dobânzii și revizuiește în scădere previziunile de creștere economică. Ce spun analiștii că se va întâmpla în continuare

de Adrian Iclozan    |   

Banca Centrală Europeană, BCE, a redus, joi, dobânda de referință cu un sfert de punct procentual și a revizuit în sens negativ previziunea referitoare la creșterea economică în regiune.

Rata dobânzii a ajuns, astfel, la 3,5%, în cea de-a doua scădere operată de BCE în acest an, notează presa internațională.

Decizia de reducere a ratei de dobândă a fost anticipată de analiștii economici. Ea vine după o perioadă marcată de o creștere economică lentă în zona euro și de o temperare a inflației, care a revenit în luna august către ținta de 2% a băncii centrale.

BCE și-a redus previziunile de creștere economică a zonei euro pentru 2024 la 0,8%, faţă de o previziune anterioară, de 0,9%.

Instituția a invocat "contribuția mai slabă a cererii interne" în următoarele trimestre.

De asemenea, BCE a comunicat că nu s-a angajat în prealabil "pe o anumită cale" în ceea ce privește rata dobânzii.

Totuși, așteptările pieței converg către noi reduceri.

BCE va începe, în cele din urmă, să accelereze ritmul noilor reduceri ale dobânzii, dar nu în acest an, estimează Carsten Brzeski, reprezentant al băncii ING.

"De ce nu anul acesta? Pentru că, în prezent, negocierile salariale din Germania şi așteptările în creștere referitoare la prețurile de vânzare indică, în continuare, o anumită rezistență a inflație", a explicat el.

Reuniunea BCE a avut loc cu câteva zile înainte ca instituția corespunzătoare din SUA, Federal Reserve, să decidă în privința ratei de dobândă.

Și în acest caz, anticipările indică faptul că Federal Reserve va începe, probabil, probabil, propriul ciclu de reducere a dobânzilor.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile