Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Băutura poate cauza cancer și nu are beneficii. Avertisment fără precedent al Chirurgului general al SUA despre consumul de alcool

Băutura poate cauza cancer și nu are beneficii. Avertisment fără precedent al Chirurgului general al SUA despre consumul de alcool

Mia Lungu
6 minute de citit Publicat la 13:23 04 Ian 2025 Modificat la 13:23 04 Ian 2025

Dr. Vivek Murthy, Chirurgul general al SUA, a emis vineri o recomandare prin care avertizează că alcoolul poate crește riscul de cancer și cere actualizarea etichetei de avertizare privind sănătatea de pe băuturile alcoolice, potrivit CNN.

Recomandările ministrului sănătății sunt avertismente ferme menite să transmită mesaje clare cu privire la riscurile pentru sănătate. Avertizările sunt neobișnuite și rezervate problemelor care necesită sensibilizare și acțiune imediată. Acestea devin adesea puncte de cotitură în obiceiurile de sănătate ale națiunii. Un raport din 1964 al chirurgului general privind fumatul, de exemplu, a început să schimbe percepția că țigările sunt benigne.

Noua recomandare ar putea contribui la același lucru în ceea ce privește consumul de alcool, despre care se credea la un moment dat că este asociat cu unele beneficii pentru sănătate. Noul raport își propune să risipească orice idee că alcoolul este inofensiv.

Alcoolul duce la mai multe decese cauzate de cancer decât decese din accidente rutiere asociate băuturii

„Alcoolul este o cauză bine stabilită și prevenibilă a cancerului, responsabilă pentru aproximativ 100.000 de cazuri de cancer și 20.000 de decese cauzate de cancer în fiecare an în Statele Unite - mai mult decât cele 13.500 de decese din accidente rutiere asociate alcoolului pe an în SUA - și totuși majoritatea americanilor nu sunt conștienți de acest risc”, a afirmat Murthy într-o declarație.

Aproximativ 70% dintre americani consumă alcool, potrivit Dr. Brian P. Lee, un specialist în ficat de la Keck Medicine of the University of Southern California, care cercetează efectele alcoolului asupra sănătății, iar mulți sunt confuzi cu privire la faptul dacă o băutură ocazională este bună sau rea pentru ei.

Doar 45% dintre americanii intervievați de Institutul American pentru Cercetarea Cancerului în 2019 au declarat că sunt de părere că consumul de alcool cauzează cancer, se menționează în noul aviz.

„O mare parte din confuzie provine din studiile anterioare care nu au fost la fel de solide și bazate pe o metodologie care probabil nu este la fel de precisă”, a spus Lee.

Consumul moderat de alcool: beneficii sau boală?

Noul raport al chirurgului general este mai în ton cu dovezile moderne, a spus Lee.

„Chiar și consumul ușor de alcool...într-adevăr, nu există niciun beneficiu și, de fapt, poate fi dăunător”, a spus el.

Alcoolul este a treia cauză prevenibilă a cancerului în SUA, potrivit noii recomandări, după tutun și obezitate. Acesta notează că legătura dintre consumul de alcool și riscul de cancer este bine stabilită pentru cel puțin șapte tipuri de cancer: sân, colorectal, esofag, ficat, gură, gât și voce. Iar riscul rămâne indiferent de tipul de alcool consumat și crește odată cu creșterea consumului.

Din ce în ce mai multe dovezi s-au acumulat împotriva consumului de alcool din cauza riscurilor sale pentru sănătate, negând percepția de zeci de ani conform căreia unele tipuri de alcool - în special vinul roșu - ar putea fi benefice pentru sănătate.

Totuși, nuanțele persistă: Un raport din decembrie al Academiilor Naționale de Științe, Inginerie și Medicină a concluzionat că consumul moderat de alcool - două băuturi pe zi sau mai puțin pentru bărbați și una pentru femei - poate fi asociat cu riscuri mai mici de boli cardiovasculare. De asemenea, raportul a constatat că consumul moderat de alcool a fost asociat cu un risc mai mare de anumite tipuri de cancer.

„Oamenii trebuie să fie avertizați. Nu există o cantitate sigură de alcool”

„A existat de fapt o perioadă în care am crezut că vinul roșu crește riscul anumitor tipuri de cancer, dar efectele pozitive pentru bolile cardiovasculare depășesc efectele negative pentru cancer”, a declarat Dr. Otis Brawley, oncolog la Universitatea Johns Hopkins și fost director medical și științific al Societății Americane de Cancer.

Cu toate acestea, în ultimii trei ani, un flux constant de dovezi științifice și analize cuprinzătoare ale cercetării au infirmat această idee.

„Oamenii trebuie să fie avertizați”, a spus Brawley. „Nu există o cantitate sigură de alcool”.

Alcoolul cauzează cancer în cel puțin patru moduri, se arată în aviz. Este metabolizat într-o substanță chimică numită acetaldehidă, care deteriorează ADN-ul. ADN-ul deteriorat poate apoi determina celulele să se dividă necontrolat, ducând la apariția cancerului.

„Pentru acele locuri unde există contact direct...acesta este în mod clar mecanismul”, a declarat Dr. Béatrice Lauby-Secretan, șefa Programului de manuale de la Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului sau IARC. Aceste zone includ gura, esofagul, stomacul și colonul, a adăugat ea.

Un raport recent al IARC a constatat că aproximativ 20% din cele aproape 75.000 de cancere ale buzelor și gurii diagnosticate în fiecare an la nivel mondial sunt cauzate, de exemplu, de consumul de alcool.

Ce „pagube” produce alcoolul în corp

Alcoolul creează, de asemenea, molecule instabile numite radicali liberi care pot deteriora ADN-ul și pot duce la cancer.

Alcoolul modifică nivelurile de hormoni, cum ar fi estrogenul și testosteronul, ceea ce duce la creșterea numărului de cancere în zonele sensibile la hormoni, cum ar fi sânul și prostata.

Alcoolul reduce, de asemenea, nivelurile de nutrienți importanți, cum ar fi vitaminele B și acidul folic, care ajută la protejarea organismului împotriva cancerului, a declarat Dr. Shuji Ogino, profesor de epidemiologie și patologie la Brigham and Women's Hospital.

Alcoolul este, de asemenea, un solvent puternic, astfel încât, atunci când intră în contact cu alte substanțe cancerigene, cum ar fi țigările, extrage niveluri mai ridicate de substanțe cancerigene din acele produse și le potențează efectele. Acest lucru îl face un companion deosebit de periculos pentru orice tip de produs din tutun, inclusiv tutunul fără fum.

„Nu mai este doi plus doi egal patru. Este doi plus doi egal șase”, a declarat Lauby-Secretan.

Risc mai mare de cancer, chiar și la cei care beau mai puțin de un pahar pe săptămână

Pentru cancere precum cele de sân, gură și gât, riscul poate începe să se dezvolte cu una sau mai puține băuturi pe zi, a declarat biroul chirurgului general. De asemenea, acesta a menționat că riscul de cancer al oricărei persoane este influențat de o serie de factori, inclusiv de propria biologie și de mediu.

Alcoolul crește riscul de cancer pentru ambele sexe, dar riscurile consumului de alcool sunt mai mari pentru femei decât pentru bărbați.

O femeie care trăiește până la vârsta de 80 de ani are o șansă de aproximativ 17% de a dezvolta un cancer legat de alcool pe parcursul vieții, chiar dacă bea mai puțin de un pahar pe săptămână, se menționează în raport. Acest risc crește odată cu cantitatea de alcool consumată.

Cu un pahar pe zi, femeile au un risc de 19% de a dezvolta un cancer legat de alcool, iar cu două pahare pe zi, riscul de a dezvolta un cancer legat de alcool este de aproape 22%.

Reguli mai stricte pentru comerțul cu alcool: etichetele să includă un avertisment privind riscul de cancer

Recomandarea chirurgului general solicită, de asemenea, evaluarea limitelor orientative pentru consumul de alcool pentru a lua în considerare riscul de cancer și încearcă să sensibilizeze persoanele cu privire la legătura cu riscul de cancer atunci când decid dacă și cât să bea.

O etichetă de avertizare actualizată pe băuturile alcoolice pentru a reflecta riscul de cancer ar necesita aprobarea Congresului. Avertismentul necesar în prezent spune că femeile nu ar trebui să consume băuturi alcoolice în timpul sarcinii și că consumul de alcool afectează capacitatea de a conduce o mașină sau de a folosi utilaje și poate cauza probleme de sănătate. Avizul subliniază faptul că „a rămas neschimbat de la înființarea sa în 1988”.

Avertismentul actual „informează de mult timp consumatorii cu privire la riscurile potențiale ale consumului de alcool”, a declarat vineri într-o declarație Dr. Amanda Berger, vicepreședinte senior pentru știință și cercetare la Distilled Spirits Council. „Multe opțiuni de stil de viață comportă riscuri potențiale și este rolul guvernului federal să stabilească orice modificări propuse la declarațiile de avertizare pe baza întregului corp de cercetare științifică”.

Asociația Medicală Americană, care a recunoscut de mult timp alcoolul ca fiind un risc de cancer, a salutat noua recomandare.

„Recomandarea de astăzi, împreună cu un impuls pentru actualizarea etichetei de avertizare a chirurgului general privind sănătatea pe băuturile alcoolice, va consolida conștientizarea, va îmbunătăți sănătatea și va salva vieți”, a declarat într-o declarație președintele AMA, Dr. Bruce Scott.

Citește mai multe din Viață sănătoasă
» Citește mai multe din Viață sănătoasă
TOP articole