Antena 3 CNN Life Sănătate Băutura naturală care reduce tensiunea arterială. Aveți nevoie doar de două ingrediente simple din frigider

Băutura naturală care reduce tensiunea arterială. Aveți nevoie doar de două ingrediente simple din frigider

Laura Dinu
2 minute de citit Publicat la 18:00 26 Oct 2022 Modificat la 18:00 26 Oct 2022

Usturoiul este folosit ca remediu natural pentru scăderea tensiunii arteriale încă din cele mai vechi timpuri.

Potrivit unor studii recente, există motive întemeiate pentru ca usturoiul să fie folosit eficient în continuare împotriva tensiunii arteriale. De fapt, unele studii raportează că este la fel de eficient precum medicamentele standard pentru scăderea tensiunii arteriale, având, totodată, mult mai puține efecte secundare.

Este de remarcat faptul că, deși efectele de scădere a tensiunii arteriale ale usturoiului par universale, ele apar cu precădere la persoanele cu tensiune arterială crescută, în comparație cu cele cu tensiune arterială normală.

Alicina, principalul compus activ din usturoi, este considerată a fi responsabilă în mare măsură pentru scăderea tensiunii arteriale.

Cercetările sugerează că alicina poate preveni producerea de angiotensină II, un compus responsabil pentru creșterea tensiunii arteriale, determinând contractarea vaselor de sânge.

Prin prevenirea producerii angiotensinei II, efectele alicinei facilitează circulația sângelui, reducând, la rândul său, tensiunea arterială.

De asemenea, alicina pare să mărească producția sau disponibilitatea de hidrogen sulfurat și oxid nitric, doi compuși esențiali pentru reglarea nivelului tensiunii arteriale.

În plus, experții cred că proprietățile antiinflamatorii și antioxidante ale usturoiului pot contribui și mai mult la capacitatea usturoiului de a reduce sau de a preveni creșterea nivelului tensiunii arteriale, scrie healthline.com.

Usturoiul a fost folosit de peste 5.000 de ani pentru prevenirea și tratarea bolilor, cu puține rapoarte privind efectele secundare.

Până în prezent, majoritatea studiilor sugerează că suplimentele de usturoi sunt foarte sigure. Cele mai frecvent raportate efecte secundare includ mirosul gurii, gustul sau mirosul corporal.

Afecțiunile stomacului, gazele, refluxul sau durerile abdominale sunt, de asemenea, oarecum frecvente, dar numărul de cazuri raportate este mic.

Alte reacții adverse pot include hipersensibilitate, dureri de cap, gură uscată, tuse, bufeuri, ulcere bucale și somnolență, dar acestea sunt considerate rare.

Efectele secundare par a fi mai frecvente atunci când se consumă cantități mari de usturoi și mai puțin frecvente atunci când se administrează extract sau pulbere de usturoi.

Consumul mare de usturoi, fie prin dietă, fie prin suplimente, poate subția sângele și poate crește riscul de sângerare atunci când este combinat cu medicamente anticoagulante.

Cu toate acestea, astfel de reacții sunt extrem de rare, astfel că usturoiul este, în general, considerat sigur.

Doze și forme eficiente 

Până acum, majoritatea studiilor care raportează efecte de scădere a tensiunii arteriale au oferit participanților următoarele forme și cantități de usturoi.

  • 188 mg de pudră de usturoi pe zi timp de 12 săptămâni
  • 400 mg de usturoi crud pe zi timp de 6 luni
  • 240–2.400 mg de extract de usturoi pe zi, timp de 2–23 de săptămâni
  • 600–2.400 mg de pudră de usturoi pe zi timp de 8–24 săptămâni
  • 12,3 mg de ulei de usturoi pe zi timp de 16 săptămâni

Deși s-au observat reduceri ale tensiunii arteriale cu toate formele amintite mai sus, unii experți susțin că extractele de usturoi sunt cele mai benefice.

Citește mai multe din Sănătate
» Citește mai multe din Sănătate
TOP articole