Este una dintre cele mai vechi plante folosite atât în medicina naturistă, cât și în gastronomie. Denumită științific Cyanara scolymys, este o specie erbacee perenă, fiind menținută în cultură între unu și trei ani. Planta este originară din zona mediteraneană, cel mai probabil din Sicilia, Italia, fiind o mare iubitoare de soare și căldură, dar cu toleranță moderată la secetă.
Această plantă miraculoasă se numește anghinare. În scopuri medicinale, sunt folosite cu precădere frunzele, care pot ajunge până la un metru, sunt spinoase și au culoarea verde-albicioasă pe dos.
Un mod răspândit de consum al anghinarei este sub formă de ceai. Infuzia de anghinare este recomandată atât pentru tonifierea ficatului sănătos, cât și în insuficiență hepatică, hepatită cronică și calculi biliari. La 300 ml de apă clocotită, se pun două lingurițe de frunze de anghinare uscate și mărunțite. Cura cu ceai de anghinare durează între 20 și 30 de zile. Prima doză de ceai se bea dimineața, pe stomacul gol, iar a doua se consumă cu 30 de minute înainte de masa de seară, scrie doctorulzilei.ro.
Acțiunea benefică a ceaiului de anghinare nu ocolește nici rinichii, datorită proprietăților sale diuretice. Astfel, anghinarea favorizează eliminarea ureei și a substanțelor toxice din rinichi. Pentru că ajută la eliminarea acidului uric, anghinarea este recomandată și în tratamentul gutei.