Antena 3 CNN Externe Bătuți și puși să meargă desculți prin cenușă fierbinte. Croația e acuzată de orori la graniță, unde s-au găsit munți de resturi arse

Bătuți și puși să meargă desculți prin cenușă fierbinte. Croația e acuzată de orori la graniță, unde s-au găsit munți de resturi arse

Georgiana Marina
2 minute de citit Publicat la 07:00 11 Oct 2024 Modificat la 07:00 11 Oct 2024

Poliția de frontieră a Croației este în centrul unui scandal uriaș, fiind acuzată de o organizație umanitară că a ars haine, telefoane mobile și pașapoarte confiscate de la solicitanții de azil care încercau să intre în Uniunea Europeană și pe care i-a întors spre Bosnia, scrie The Guardian. În plus, o femeie gravidă a povestit că a fost agresată sexual, în timp ce patru bărbați au povestit că au fost bătuți și forțați să meargă desculți prin cenușa fierbinte.

Acuzațiile au fost făcute de organizația umanitară No Name Kitchen (NNK), care a făcut public un raport cu fotografii cu bunurile arse, împreună cu mărturii de agresiune sexuală și bătăi.

Sunt cele mai recente presupuse dovezi ale brutalității împotriva persoanelor care vor să ajungă în UE. Zilnic, mii de oameni din Asia de Sud, Orientul Mijlociu și Africa de Nord și chiar China încearcă să traverseze Balcanii îndreptându-se spre UE. Oamenii sunt nevoiți să stea, de-a lungul călătoriei lor, în tabere improvizate sau gări.

Mulți sunt opriți de poliția de frontieră croată și percheziționați, unii fiind jefuiți și împinși violent înapoi în Bosnia. Astfel de violențe sunt o încălcare a dreptului internațional, care prevede că solicitanții de azil trebuie să aibă posibilitatea de a depune cererea de azil odată ce se află în granițele unei țări.

NKK a detaliat că în opt "mormane de obiecte arse", polițiștii croați ar fi incinerat bunurile personale și documentele de care au nevoie oamenii pentru a cere azil odată ce ajung în UE.

Smartphone-urile arse ar putea conține, de asemenea, dovezi ale abuzurilor comise de poliția croată sub formă de videoclipuri și fotografii realizate de solicitanții de azil, a spus NKK.

Organizația a identificat cărți de identitate, genți pe jumătate arse, sute de telefoane, pantofi, ochelari, carduri, bani și alte obiecte care împreună cu mărturiile existente demonstrează, în opinia organizației, actele de violență din partea poliției de frontieră.

În decembrie 2023, o femeie marocană însărcinată a spus că a fost agresată sexual de ofițerii croați înainte ca gardienii să-i ardă bunurile, împreună cu obiecte ale unor persoane din grupul ei.

Potrivit unei alte mărturii, din noiembrie 2023, un grup de patru bărbați marocani ar fi fost bătuți de polițiști care apoi le-au ars bunurile. Poliția i-a forțat pe bărbați să meargă desculți peste cenușa fierbinte, amenințându-i cu bastoane. Potrivit NNK, bărbatul marocan care a oferit mărturia a suferit arsuri la tălpile picioarelor.

În ciuda mărturiilor lucrătorilor umanitari și ale jurnaliștilor, Croația a negat în mod constant că a respins solicitanții de azil sau a folosit violența împotriva lor. NKK a prezentat aceste dovezi raportorului special al ONU pentru tortură.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne al Croației a declarat că are o „politică de toleranță zero pentru orice potențiale activități ilegale comise de personalul său” și că există un mecanism independent de supraveghere a comportamentului poliției.

În ceea ce privește mărturiile femeii însărcinate și ale grupului de patru bărbați marocani, purtătorul de cuvânt a spus: „Este total de neconceput ca un astfel de incident să aibă loc fără a fi raportat imediat poliției”.

Purtătorul de cuvânt a spus că deseori traficanții de persoane erau responsabili pentru violența și furtul la frontieră și că poliția a documentat „multe cazuri cu acuzații fabricate astfel”.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole