Antena 3 CNN Actualitate Cultură Bătaie cu perne între un soldat israelian şi un militant palestinian. Imagini inedite din hotelul lui Banksy - FOTO

Bătaie cu perne între un soldat israelian şi un militant palestinian. Imagini inedite din hotelul lui Banksy - FOTO

6 minute de citit Publicat la 17:08 23 Mai 2017 Modificat la 17:08 23 Mai 2017

Bătaia cu perne dintre un soldat israelian şi un militant palestinian cu faţa acoperită cu eşarfa tradiţională palestiniană keffiyeh este doar una dintre picturile murale care acoperă pereţii celor nouă camere ale 'Walled Off Hotel', din imediata apropiere a zidului de separaţie din Bethleem, unul pe care toată lumea îl ştie drept hotelul lui Banksy. Artistul britanic a conceput aici un spaţiu cultural şi de cazare lipsit de violenţă şi resentiment care îşi propune, după cum mărturiseşte chiar proprietarul său, să atragă atenţia asupra regimului de ocupaţie şi a zidului de separaţie din Bethleem fără a fi anti-israelian, scrie Agerpres. 

Criticat de unii palestinieni pentru că ar trivializa ocupaţia israeliană şi implicaţiile zidului de securitate, 'The Walled Off Hotel' a devenit încă de la lansare, în luna martie, o destinaţie favorită pentru turiştii din întreaga lume. În prezent camerele pot fi rezervate numai online şi există o listă de aşteptare, a declarat proprietarul şi managerul general al hotelului, Wisam T. Salsaa. 

Camerele au preţuri care oscilează între 215 dolari şi 1.000 de dolari, apartamentul prezidenţial, dar există şi o cameră cu şase paturi în care turiştii pot închiria un pat pentru doar 30 de dolari pe noapte.

Turiştii sunt întâmpinaţi încă din salonul de la intrare şi din zona barului de lucrări angajate ale artistului britanic Banksy, printre care pot fi văzute un aranjament cu praştii, ciocane şi camere de supraveghere, o pictură cu îngeri deasupra cărora plutesc măşti de oxigen sau un bust în stilul sculpturii antice greceşti cu o eşarfă pe faţă şi în jurul căruia este înfăşurat un nor de gaze lacrimogene.

Hotelul mai conţine şi un muzeu 'dedicat vieţii de toate zilele în Palestina dincolo de zid', după cum spune proprietarul, precum şi o galerie de artă care prezintă artişti palestinieni. 'Avem o expoziţie permanentă şi una care se schimbă la două luni în ideea de a da oportunitatea mai multor artişti palestinieni să-şi expună arta aici', a spus Wisam T. Salsaa.

Muzeul de la parter are la intrare o reprezentare animată şi în mărime naturală a lordului Arthur James Balfour, ministrul de externe britanic care a semnat în 1917 declaraţia care îi poartă numele, prin care guvernul britanic anunţa că priveşte favorabil stabilirea în Palestina a unui cămin naţional pentru poporul evreu şi îşi va folosi bunele oficii pentru a facilita atingerea acestui obiectiv, fără a prejudicia drepturile civile şi religioase ale comunităţilor neevreieşti existente în Palestina.

„Lordul Balfour, ministrul de externe britanic, le-a promis în 1917 evreilor pământ în Palestina. A fost atât de generos încât să le ofere evreilor un pământ care nu era al lui şi, bineînţeles, acest dar a fost foarte mult asociat cu sionismul şi de atunci palestinienii au început să sufere', a afirmat managerul general şi proprietarul hotelului.

Muzeul din 'Walled Off Hotel' are doar câteva camere, dar este amenajat cu bun gust, oferind suficient de multă informaţie, într-un fel care nu devine în niciun moment excesiv sau agasant. Trecerea dintr-o cameră în alta se face printr-un spaţiu care aduce aminte de punctele de control israeliene, din care nu lipsesc nici luminile roşie şi verde care anunţă oprirea sau deblocarea turnicheţilor. 

Bineînţeles, dacă doresc, turiştii pot să-şi lase şi ei urma pe zidul de securitate israelian, având opţiunea să înveţe, contra cost, cum să picteze pe zid. Este un serviciu care li se oferă de către hotel, la fel ca şi un tur cu ghid de 80 de dolari, care include, printre altele, şi o oprire în tabăra de refugiaţi Al-Aida din apropiere.

„Ideea este să-i faci pe oameni să-şi aducă aminte că există un zid care împarte Bethleemul, pentru că acest zid nu este o frontieră, şi de a păstra imaginea zidului în social media, în media internaţională, pentru a aduce aminte lumii că există un zid construit în Palestina care transformă Cisiordania în ghetouri', a explicat managerul conceptul hotelului. 

Întrebat ce rol joacă în prezent Banksy în hotel, Wisam T. Salsaa a spus la început că doreşte să vorbească despre aranjamentul său cu artistul britanic, recunoscut pentru discreţia sa. Apoi a afirmat că Banksy a realizat concepţia tuturor lucrurilor din hotel şi a 'sponsorizat aproape întreg proiectul'. Totuşi, întrebat dacă Bansky primeşte o cotă din profit, Salsaa spune că 'nu'. 'Avem 50 de oameni care lucrează pentru acest proiect şi tot ceea ce câştigăm abia acoperă costurile', a dat el asigurări.

„Sunt unul dintre oamenii care cred că arta este un mod minunat de a scoate în evidenţă chestiuni importante, precum zidul. Pentru că media a vorbit despre zid numai când a fost construit, dar nimeni nu a mai fost interesat de zid decât după ce am început să facem acţiuni legate de zid. La 'Walled Off Hotel' am scos în evidenţă zidul, am scos în evidenţă situaţia Bethleemului şi a Palestinei. Zidul nu a primit niciodată atâta atenţie din partea media cum s-a întâmplat după ce am deschis hotelul', a afirmat managerul general.

El a recunoscut că proiectul a fost primit cu critici, dar susţine că în timp a fost adoptat ca un atu al cauzei palestiniene, inclusiv de către oficialităţi.

„Când am deschis, unii palestinieni ne-au criticat şi, din nefericire, majoritatea dintre ei nici măcar nu locuiesc în Palestina. Cred că mulţi oameni au vrut să fie parte din acest proiect, pentru că este unul foarte puternic, iar unii au ales să se implice criticând proiectul. Cei mai mulţi palestinieni care vin aici văd acest concept, muzeul nostru uimitor, iar apoi spun că este cea mai bună prezentare a cauzei palestiniene. Iar oamenii se simt atât de mândri că un astfel de lucru există în Palestina”, a precizat omul de afaceri.

El a adăugat că Ministerul de Externe al guvernului Autorităţii Palestiniene consideră acest loc unul care trebuie să fie văzut de oaspeţii pe care îi are, motiv pentru care aceştia sunt invitaţi măcar să-l viziteze, dacă nu să locuiască în el.

Pe de altă parte, a afirmat patronul, hotelul nu reprezintă o atracţie pentru palestinienii din Cisiordania şi Fâşia Gaza. 'Eu de pildă am stat aici în apartamentul prezidenţial şi am plătit 1.000 de dolari, a fost o noapte teribilă pentru mine', a glumit el. 'Pentru că este ceva care trăiesc cotidian şi nu o resimt în modul în care a-i resimţi-o tu, de pildă. Am avut în schimb palestinieni care au venit din alte ţări care au locuit aici', a completat el.

În acelaşi timp, 'The Walled Off Hotel' s-a dovedit a fi un punct de interes şi în rândul israelienilor, întrucât se află în zona C a Cisiordaniei, în care israelienii pot intra fără probleme, întrucât zona este în totalitate sub controlul forţelor de securitate ale Israelului.

”Am avut mulţi israelieni care nu doar că au fost oaspeţi ai hotelului, ci au şi vizitat locul. Vorbesc cu unii dintre ei, dar ştiţi cum e când vorbeşti faţă în faţă cu ei, ar putea să nu fie sinceri, dar am citit comentariile lor făcute după plecare şi majoritatea au fost pozitive. Au fost pozitive, ei consideră că hotelul vorbeşte despre realităţile din Palestina. Muzeul nostru este foarte fidel în descrierea realităţii şi foarte neutru, nu este nimic care să incite împotriva israelienilor aici. Este împotriva ocupaţiei, împotriva zidului şi suntem foarte clari în privinţa acestui aspect', a dat asigurări proprietarul.
   
Perla 'Walled Off Hotel' este apartamentul prezidenţial, care include un pat nupţial imens, un jacuzzi în mijlocul camerei, bar, bibliotecă şi o mică sală de cinema. Impresia este însă că decorurile şi amenajarea sunt aproape total lipsite de umorul care se face simţit în celelalte camere, semn că proprietarul a luat mai în serios cel mai costisitor serviciu pe care îl oferă. Iar acesta nici nu duce lipsă de doritori. Potrivit proprietarului, acest apartament de lux a fost închiriat recent pentru două zile de un ucrainean de 15 ani, care a plătit pentru acest serviciu 2.000 de dolari.

De la nivelul apartamentului prezidenţial se poate vedea puţin pe deasupra zidului israelian de separaţie, nivelul maxim până la care s-a putut înălţa hotelul. În acelaşi timp, după cum spun angajaţii hotelului, pe coama zidului a apărut încă de la deschiderea hotelului o cameră de supraveghere, semn că ocupanţii camerei vor avea parte exact de gradul de intimitate la care s-ar putea aştepta într-un asemenea loc.

În rest, deşi spune că hotelul face impresie bună în rândul turiştilor, iar la deschidere şi-a exprimat speranţa că proiectul va aduce milioane de dolari economiei Bethleemului, Wisam T. Salsaa spune acum că nu crede că va mai exista un alt 'Walled Off Hotel' în Palestina.

Sursă: Agerpres
Etichete: hotel
Citește mai multe din Cultură
» Citește mai multe din Cultură
TOP articole