Antena 3 CNN Externe Bașcana Găgăuziei a fost sancționată de UE pentru încercările de a destabiliza R. Moldova, împreună cu alți apropiați ai fugarului Șor

Bașcana Găgăuziei a fost sancționată de UE pentru încercările de a destabiliza R. Moldova, împreună cu alți apropiați ai fugarului Șor

de Adrian Dumitru    |   

Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, considerată marioneta fugarului Ilan Șor, dar și organizația „Evrazia”, fondatoarea și directoarea ei, Nelli Parutenco, au fost incluși pe lista sancțiunilor UE pentru încercări de a destabiliza Republica Moldova, relatează Deschide.md.

„Moldova se confruntă cu încercări directe masive din partea Rusiei de a destabiliza țara, precum și cu provocări generate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Aceasta este o amenințare directă la adresa unei țări suverane, a vieții sale democratice și a parcursului său către Uniunea Europeană.

UE va continua să sprijine aspirațiile legitime ale poporului moldovean. Listele de sancțiuni de astăzi reprezintă o nouă contribuție la consolidarea rezilienței R. Moldova” a declarat șeful diplomației europene, Josep Borrell, la ședința Consiliului UE în cadrul căreia s-a luat decizia.

Decizia împotriva lui Guțul a fost luată ca urmare a legăturilor sale cu oligarhul fugar Ilan Șor, dar și ca urmare a încurajărilor sale pentru separatismul găgăuz și pentru răsturnarea ordinii constituționale din R. Moldova.

Un alt nume de pe lista de sancțiuni în R. Moldova este cel al lui Iuri Cuznețov, șef-adjunct al departamentului pentru relații externe de la Comrat (n. red. – capitala Găgăuziei).

De asemenea, Nelli Parutenco, fondatoarea și directoarea „Evrazia”, organizație implicată în schemele grupării infracționale a lui Ilan Șor, a fost contabila oligarhului fugar în perioada în care el era primar în Orhei. Consiliul a inclus-o pe lista de sancțiuni pe motiv că este în fruntea unei organizații care face propagandă rusească, inclusiv în rândul copiilor.

Autoritățile UE l-au sancționat și pe Ilia Uzun, vicepreședinte al Comitetului Executiv al Găgăuziei, membru al Adunării Populare. Acesta este sancționat inclusiv pentru că s-a întâlnit cu Șor în Israel pentru a discuta despre alegerea lui Guțul ca guvernatoare, dar și pentru că a plănuit și a luat parte la demonstrații împotriva autorităților moldovenești, în organizarea lui Șor și a asociaților lui.

Și Mihail Vlah, viceguvernator și consilier pe comunicare al lui Guțul, este acuzat cam de aceleași lucruri ca Uzun, plus de participare la o demonstrație violentă.

Organizația Evrazia intră pe lista de sancțiuni a UE pentru activitatea sa de propagandă, dar și pentru rolul jucat în transferul dinspre Șor și o bancă rusească a banilor destinați unor persoane din teritoriul autonom găgăuz.

Cei vizați de sancțiuni sunt supuși înghețării activelor și interdicției de a primi fonduri sau resurse economice, direct sau indirect. De asemenea, le este interzisă intrarea în Uniunea Europeană. Măsurile restrictive adoptate se aplică, acum, unui total de 16 persoane și 2 entități.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile