Antena 3 CNN Life Un bărbat paralizat a reușit să scrie propoziții întregi doar imaginându-și că scria cuvintele cu mâna, cu ajutorul unei noi tehnologii

Un bărbat paralizat a reușit să scrie propoziții întregi doar imaginându-și că scria cuvintele cu mâna, cu ajutorul unei noi tehnologii

Mia Lungu
2 minute de citit Publicat la 17:56 14 Mai 2021 Modificat la 17:56 14 Mai 2021

Cercetătorii au plasat două implanturi în cortexul unei persoane paralizate. Se crede că această zonă este implicată în formarea intențiilor de a efectua mișcări, potrivit Playtech.ro.

Prinderea acestor intenții este mult mai probabil să producă un semnal clar decât prinderea mișcărilor în sine, care sunt susceptibile de a fi complexe (orice mișcare implică mai mulți mușchi) și depinde de context (unde mâna ta este relativă la pagina pe care scrii).

O decizie este transmisă cortexului prefrontal, unde se traduce în acțiuni. Din nou, există o etapă de intenție, în care cortexul determină că va forma litera (prin tastare sau scriere, de exemplu), care este apoi tradusă în mișcările musculare specifice necesare pentru a efectua acțiunea. Aceste procese sunt mult mai bine înțelese și sunt ceea ce a vizat echipa de cercetare pentru noua lor activitate.

Cu implanturile la locul potrivit, cercetătorii i-au cerut participantului să-și imagineze scrierea pe o pagină și au înregistrat activitatea neuronală în timp ce făcea acest lucru.

În total, au existat aproximativ 200 de electrozi în cortexul prefrontal al participantului. Nu toți au fost informative pentru scriere. Dar pentru cei care au fost, autorii au efectuat o analiză principală, care a identificat trăsăturile înregistrărilor neuronale care au diferit cel mai mult atunci când au fost imaginate diferite litere. Cercetătorii au cerut, de asemenea, participantului să facă semne de punctuație precum virgula și semnul întrebării și au folosit simboluri pentru a indica un spațiu.

Cercetătorii au descoperit că ar putea descifra ce gândea persoana paralizată cu o precizie de peste 90%

În general, cercetătorii au descoperit că ar putea descifra ce gândea cu o precizie de puțin peste 94%, dar sistemul a necesitat o analiză relativ lentă după înregistrarea datelor neuronale. Pentru ca lucrurile să funcționeze în timp real, cercetătorii au instruit o rețea neuronală recurentă, pentru a estima probabilitatea unui semnal corespunzător fiecărei litere.

În ciuda faptului că a lucrat cu o cantitate relativ mică de date (doar 242 de caractere), sistemul BCI a funcționat remarcabil de bine. Decalajul dintre gând și un simbol care apare pe ecran a fost de doar aproximativ o jumătate de secundă, iar participantul a reușit să producă aproximativ 90 de caractere pe minut, depășind cu ușurință înregistrarea anterioară, care era de aproximativ 25 de caractere pe minut.

Rata de eroare a fost de doar aproximativ 5%, iar aplicarea unui sistem ca o corecție automată de tastare ar putea scădea rata de eroare la doar 1%.

Testele au fost făcute cu fraze pregătite. Odată ce sistemul a fost validat, totuși, cercetătorii i-au cerut participantului să introducă răspunsuri la întrebări în formă liberă. Aici, viteza a scăzut puțin (la 75 de caractere pe minut) și erorile au crescut cu 2% după autocorecție, dar sistemul a funcționat în continuare.

Citește mai multe din Life
» Citește mai multe din Life
TOP articole