Antena 3 CNN Externe Bărbatul care a primit primul transplant de rinichi de porc din lume a murit la două luni după operație

Bărbatul care a primit primul transplant de rinichi de porc din lume a murit la două luni după operație

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 17:45 13 Mai 2024 Modificat la 17:45 13 Mai 2024

Richard "Rick" Slayman, în vârstă de 62 de ani, a primit un transplant de rinichi de porc modificat genetic în timpul unei intervenții chirurgicale care a durat patru ore pe data de 16 martie.

Echipa de transplant de la spital a declarat într-o declarație că este "profund întristată" de decesul acestuia.

"Nu avem niciun indiciu că (moartea pacientului – n.r.) ar fi fost rezultatul transplantului său recent", a adăugat echipa de la Massachusetts General Hospital.

Medicii au declarat că Slayman va fi văzut ca un "far al speranței" pentru pacienții cu transplanturi și că sunt "profund recunoscători pentru încrederea și dorința sa de a avansa în domeniul xenotransplanturilor".

Xenotransplantul, care implică transplantul de organe de animale la oameni, a fost văzut ca o potențială soluție pentru lipsa de organe disponibile pentru transplant, notează Euronews.

De exemplu, în cele opt țări din UE care sunt membre ale organizației Eurotransplant, în 2023 au fost alocate aproximativ 6.800 de organe pentru pacienți, însă la sfârșitul anului existau aproape 13.500 de persoane care așteptau în mod activ un transplant.

Doi bărbați care au primit cu succes transplanturi de inimă de porc în SUA au murit după ce au primit transplantul. Ambii nu fuseseră eligibili pentru transplanturi de inimă umană.

"Milioane de oameni din întreaga lume au ajuns să cunoască povestea lui Rick. Ne-am simțit - și încă ne simțim - reconfortați de optimismul pe care el l-a oferit pacienților care așteptau cu disperare un transplant", a declarat, sâmbătă, familia lui Slayman într-un comunicat.

Slayman trăia cu o boală de rinichi în stadiu terminal. El a beneficiat de un transplant de rinichi de la un donator uman în 2018.

La cinci ani de la transplantul de rinichi, el a trebuit să reia dializa - care ajută la eliminarea deșeurilor din fluxul sanguin al pacienților.

Cu toate acestea, complicațiile au necesitat călătorii frecvente la spital, ceea ce a avut un impact asupra calității vieții sale.

"După transplant, Rick a spus că unul dintre motivele pentru care a fost supus acestei proceduri a fost acela de a oferi speranță miilor de oameni care au nevoie de un transplant pentru a supraviețui. Rick și-a îndeplinit acest obiectiv, iar speranța și optimismul său vor dăinui pentru totdeauna. Moștenirea sa va fi una care va inspira pacienții, cercetătorii și profesioniștii din domeniul sănătății de pretutindeni. Familia noastră cere respectarea intimităţii în timp ce ne amintim de sufletul frumos al iubitului nostru Rick", a adăugat familia sa într-un comunicat publicat de Massachusetts General Hospital.

Etichete: transplant rinichi
Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole