Antena 3 CNN Externe Barack Obama îi îndeamnă pe bărbații de culoare să lase „scuzele” de o parte și să o voteze pe Kamala Harris: Trump minte sau trișează

Barack Obama îi îndeamnă pe bărbații de culoare să lase „scuzele” de o parte și să o voteze pe Kamala Harris: Trump minte sau trișează

de Andreea Ştefan    |   

Fostul președinte Barack Obama a lansat un mesaj dur și emoționant în sprijinul Kamalei Harris, criticându-i aspru atât pe Donald Trump, cât și pe susținătorii acestuia. În cadrul unui eveniment din Pittsburgh de joi, Obama a pus accent pe lipsa de implicare a unor grupuri de alegători, în special a bărbaților de culoare, și a denunțat sexismul care influențează negativ campania lui Harris, potrivit CNN. El a condamnat minciunile și comportamentul lui Trump, făcând un apel direct la acțiune: „Ridicați-vă de pe canapea și votați!” și a subliniat importanța alegerilor, cerându-le americanilor să ia atitudine împotriva politicilor periculoase promovate de fostul Trump.

Comentariile surprinzătoare ale lui Obama, făcute în fața unui grup restrâns de alegători în cadrul unei opriri surpriză la un birou local de campanie al lui Harris din Pittsburgh, au făcut parte dintr-un mesaj de campanie mai puternic transmis joi de fostul președinte, în timp ce sondajele continuă să indice o cursă strânsă. La un miting organizat în oraș în cursul serii, Obama a lansat unele dintre cele mai dure critici publice la adresa succesorului său de până acum.

Lipsa de energie pe care unii o văd în jurul campaniei lui Harris, a spus Obama pentru prima dată grupului mai restrâns, „pare să fie mai pronunțată în cazul fraților”.

„Vă gândiți să stați deoparte sau să sprijiniți pe cineva (în cazul fostului președinte Donald Trump) care are o istorie de denigrare a voastră, pentru că credeți că este un semn de forță, pentru că asta înseamnă să fii bărbat? Să pui femeile la pământ?” a spus Obama. „Asta nu este acceptabil”.

Problema, a sugerat el, este mai puțin complicată decât o fac unii să pară - și se reduce adesea la sexism.

„Veniți cu tot felul de motive și scuze, am o problemă cu asta”, a spus Obama. „Pentru că o parte din asta mă face să cred - și mă adresez direct bărbaților - o parte din asta mă face să cred că, ei bine, pur și simplu nu sunt de acord cu ideea de a avea o femeie ca președinte, și veniți cu alte alternative și alte scuze pentru asta.”

După cum a relatat CNN, Harris s-a concentrat pe atragerea bărbaților de culoare chiar înainte de a prelua funcția de candidată democrată, încercând să stârnească entuziasmul acestora pentru președintele Joe Biden.

„Problema este că va câștiga canapeaua”, a declarat pentru CNN o persoană apropiată de echipa Harris. „Trebuie să ne asigurăm că bărbații de culoare, bărbații hispanici, nu stau pe canapea. Pentru că dacă nu votează deloc, acesta este (un) vot pentru el”.

Harris se va deplasa la Detroit marțea viitoare, pentru a participa la un eveniment radiofonic găzduit de coprezentatorul radio Charlamagne tha God, care a anunțat planul vineri dimineață. Acesta are milioane de adepți pe toate platformele digitale, iar emisiunea „The Breakfast Club” se bucură de o audiență vastă la nivel național, în mare parte de culoare.

În timpul conversației care va dura o oră, programată pentru ora 17.00 ET, Harris va răspunde întrebărilor celor care vor suna din toate statele aflate în bătălia electorală. Aproximativ 139 de posturi de radio din întreaga țară vor difuza emisiunea, în plus față de multiplele fluxuri digitale și de aplicația iHeartRadio.

În timp ce campania lui Harris se străduiește să recreeze, în scurt timp, coaliția multirasială Biden din 2020, agenții de campanie și aliații au oferit o directivă similară cu cea pe care Obama a dat-o la Pittsburgh - adesea lucrând în privat pentru a prezenta cazul alegătorilor în spații apropiate, intime.

Obama: „Ridicați-vă de pe canapea și votați”

În cadrul mitingului, Obama a lansat cea mai personală și furioasă acuzație la adresa lui Trump și a Partidului Republican, despre care a spus că este sub influența unui personaj toxic ale cărui minciuni cu privire la ajutorul acordat în timpul furtunii din ultima săptămână au reprezentat o încălcare profundă a încrederii americanilor.

„Ideea de a încerca în mod intenționat să înșele oamenii în momentele lor cele mai disperate și vulnerabile - întrebarea mea este, când a devenit acest lucru acceptabil?” a spus Obama, amintind de minciunile lui Trump cu privire la faptul că guvernul federal a reținut ajutorul pentru „zonele republicane” greu încercate sau „a sifonat ajutoare pentru a le oferi imigranților fără acte”.

Când s- a stârnit aplauze, Obama a liniștit brusc sala.

„Nu aștept aplauze acum!” a spus Obama, cu vocea vibrând de emoție, înainte de a-i întreba pe republicani și pe conservatorii aliați cu Trump: „Când a devenit asta OK? De ce am fi de acord cu asta?”

Obama a trasat contraste puternice în ceea ce privește politica și caracterul - criticându-l pe Trump și lăudând-o pe Harris - și l-a prezentat pe succesorul său drept mascota unei versiuni periculoase și din ce în ce mai urâte a țării. În campaniile trecute, Obama s-a bucurat să îl ironizeze și să îl critice pe Trump, însă discursul său de joi a fost tăios și neobișnuit de visceral.

„Dacă ai avea un membru al familiei care se comportă ca (Trump), s-ar putea să-l iubești în continuare, dar i-ai spune: 'Ai o problemă' și nu l-ai pune la conducerea a nimic”, a spus Obama. „Și totuși, când Donald Trump minte sau trișează, sau arată un dispreț total față de Constituția noastră, când îi numește pe prizonierii de război „ratați” sau pe concetățeni „paraziți”, oamenii îi găsesc scuze”.

Întorcându-și atenția către alegătorii care și-au exprimat îngrijorarea cu privire la potențiala revenire a lui Trump la Casa Albă și către alții care s-ar putea să nu fie foarte atenți la campanie, Obama a lansat un apel direct la acțiune.

„Indiferent dacă aceste alegeri vă fac să vă simțiți entuziasmați sau speriați, plini de speranță sau frustrați, sau orice altceva la mijloc, nu stați degeaba și sperați la mai bine. Ridicați-vă de pe canapea și votați. Puneți telefonul jos și votați. Ia-ți prietenii și familia și votează”, a spus Obama. „Votați pentru Kamala Harris”.

Obama a încercat, de asemenea, să respingă un argument care a fost în centrul campaniei lui Trump: că el reprezintă o îndepărtare de status quo-ul învechit.

„Înțeleg de ce oamenii vor să schimbe lucrurile. Adică, eu sunt tipul 'speranța și schimbarea'. Îi înțeleg pe oameni să se simtă frustrați și să creadă că putem face mai bine”, a spus Obama. „Ceea ce nu pot înțelege este de ce cineva ar crede că Donald Trump va schimba lucrurile într-un mod benefic pentru voi”.

De-a lungul discursului său, Obama l-a descris pe Trump ca fiind extrem de lacom și duplicitar.

Planul fiscal al lui Trump, a spus el, a fost o donație „pentru miliardari și marile corporații”.

Promisiunea lui Trump de a impune tarife vamale dure asupra comerțului exterior, a spus Obama, echivalează cu o „taxă pe vânzări” glorificată, care ar costa familia medie mii de dolari.

Afirmația lui Trump că a condus o economie robustă, a spus el, a fost un nonsens istoric.

„Da, a fost destul de bine (când Trump a preluat funcția în 2017) - pentru că a fost economia mea”, a spus Obama. „Nu a fost ceva ce a făcut el. Mi-am petrecut opt ani curățând mizeria pe care republicanii mi-au lăsat-o ultima dată. Deci, în cazul în care toată lumea are o memorie încețoșată, el nu a făcut nimic în afară de acele mari reduceri de taxe”.

Promisiunile lui Trump, a concluzionat Obama, au fost fie scandalos de false, fie periculos de simple.

„Dacă îl provoci pe Trump să elaboreze și să enumere „conceptele” sale, el va recurge la un singur răspuns”, a spus Obama. „Nu contează care este problema, locuințe, asistență medicală, educație, plata facturilor - singurul lor răspuns este să dea vina pe imigranți.”

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile