Oamenii îşi vor putea recupera banii pierduţi din Pilonul II de pensii, spun autoritățile, dar nu acum, ci undeva până aproape de finalul anului, spunea unul dintre reprezentanții Partidului Național Liberal.
Oricum ar fi, 3,75 % din venit este suma cu care contribuie fiecare salariat din România, lună de lună, la fondul privat de pensii. Suma totală la jumătatea acestui an era de 88 miliarde lei.
În pensiile administrate privat din România sunt contribuțiile a 7,7 milioane de români. Iată însă că această sumă este mult mai mică față de ce era la începutul acestui an. O sumă mai mică cu aproximativ 7 miliarde de lei, iar întrebarea tuturor este unde s-au dus toți acești bani.
Fondurile de pensii private din România răspund că au făcut investiții... Şi este adevărat că pot face anumite investiții, de exemplu în depozite bancare, în titluri de stat, în obligațiuni emise de primării, în acțiuni... Pot cumpăra mărfuri sau chiar metale prețioase și, teoretic, ar trebui ca atunci când ieșim la pensie să ne trezim că avem mai mulți bani în conturile din Pilonul II.
Pilonul II de pensii, mai sărac cu 8 miliarde de lei în doar câteva luni
Iată însă că nu se întâmplă așa, pentru că în prima jumătate a acestui an, fondurile au scăzut cu aproximativ 8 miliarde de lei. Prin urmare, investiţiile celor care administrează Pilonul II de pensii, nu au fost deloc inspirate.
Cei de la SF spun că au luat o serie de măsuri, au propus un proiect de ordonanță de urgență, l-au înaintat către Ministerul Muncii prin care să se taie din comisioanele pe care le percep administratorii fondurilor de pensii private, chiar din aceste contribuții ale românilor.
Ministrul Muncii, pe de altă parte, spune că în continuare așteaptă soluții de la ASF. Cei de la SF spun că au predat acest proiect de OUG. Deci nimic nu e clar.
Avertismentul lui Gheorghe Ialomițeanu, fost ministru de Finanţe: "S-ar putea ca pierderile să fie și mai mari în continuare"
Invitat la Antena 3, Gheorghe Ialomițeanu, fost ministru de Finanțe a explicat unde ar putea fi banii dispăruţi ai românilor.
"Este posibil ca investițiile să se fi făcut cu un randament redus, dar și în zone cu risc ridicat, că am înțeles că sunt investiții care s-au concretizat în titlul de valoare cotate pe piața bursieră și ar trebui să se constituie provizioane pentru că ele au înregistrat o pierdere. Şi sigur că din cauza aceasta trebuie să suporte beneficiarii acestui pilon, ceea ce nu este corect.", a explicat Gheorghe Ialomiţeanu.
Fostul ministru de Finanţe a avertizat că pierderile din Pilonul II ar putea continua.
"Trebuia ca aceste investiții să fie protejate. Spuneaţi de un proiect de lege ca să se reducă comisioanele. Păi, nu se va rezolva mare lucru, pentru că dacă se vor face în continuare investiții cu risc ridicat, s-ar putea ca pierdele să fie și mai mari în continuare.", a mai spus Ialomiţeanu.
Fostul ministru susţine ideea ca ASF să interzică investiţiile riscante şi propune constituirea unui fond pentru acoperirea acestor pierderi, care să fie supuse unei garanții din partea fondurilor private, "nu să se transfere piederea către beneficiarii acestor pensii".
Gheorghe Ialomiţeanu a mai susţinut că ASF-ul ar trebui să meargă să verifice modul în care se gestionează aceste fonduri, pentru că asta este menirea sa ca instituție aflată în subordinea Parlamentului.