Antena 3 CNN Actualitate Unde au dispărut banii de pensie a milioane de români | Explicaţiile unui fost şef al casei de pensii

Unde au dispărut banii de pensie a milioane de români | Explicaţiile unui fost şef al casei de pensii

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 20:23 13 Aug 2022 Modificat la 20:23 13 Aug 2022

7 miliarde de lei au dispărut de la începutul acestui an din conturile românilor care contribuie la Pilonul 2 de pensii. Unde sunt banii, nicio instituţie a statului român pare că nu ştie. Guvernul cere măsuri din partea Autorităţii de Supraveghere Financiară. Fondurile Private de Pensii transmit, însă, că pierderea va fi recuperată în timp.

"Dacă discutăm de banii acumulați pentru pensiile private obligatorii de către cei aproape 7.8 milioane de participanți care sunt gestionați de cele 7 fonduri, atunci ar trebui să nu avem îngrijorări.

Pentru că avem o instituție numită de Parlament care are ca şi atribuție supravegherea acestor fonduri, inclusiv modalitățile în care aceştia îşi constituie garanții şi cum îşi investesc fondurile pe care le încasează lună de lună.

Pentru că discutăm de sume care se deduc din Pilonul 1 de pensii, practic în fiecare lună veniturile se diminuează cu aceste sume.

Mă uitam pe statistici şi la nivelul lunii mai pe sumele transferate pe cele 7 fonduri sunt 891,411,369 de lei, care reprezintă sume importante şi de acea ele trebuie gestionate corect.

În ceea ce privește Pilonul 2, în prezent el funcționează în mod activ pe partea de acumulări şi mai puţin pe partea de livrări de beneficii.

Iar în ceea ce privește modalitatea de plată, în situaţia în care persoanele care îndeplinesc condiţia de vârstă standard vor solicita restituirea sumelor suntem în urmă în ceea ce privește emiterea şi aprobarea legii privind modalitatea de  plată a unităților. (...)

Nu este vorba despre un furt, ci despre rentabilitatea plasamentelor", a explicat Doina Pârcălabu, fost preşedinte la Casa Naţională de Pensii, în emisiunea News Magazine de la Antena 3. 

7 miliarde de lei au dispărut din conturile pentru pilonul 2 de pensii | Reacția ASF

Fiecare salariat român contribuie lunar cu 25% la bugetul de pensii din veniturile sale. Un procent de 3,75 din aceşti 25% merg către pensiile private, care sunt şi ele administrate de şapte fonduri.

În total, sunt 7,7 milioane de români care contribuie la Pilonul 2. În luna iunie, s-au strâns în aceste fonduri aproximativ 88 de miliarde de lei, cu 7 miliarde de lei mai puţin faţă de începutul acestui an.

Ministrul Muncii cere însă măsuri urgente.

"Practic, de la lună la lună ne dispar bani din acel pilon şi din ceea ce am acumulat până acum. Dispar din cauza eficienţei slabe. Am discutat cu ASF şi discutăm permament pentru identificarea unor soluţii", a declarat Marius Budăi, ministrul Muncii.

Reacţia Autorităţii de Supraveghere Financiară

Contactaţi de Antena 3, oficialii Autorităţii de Supraveghere Financiară spun că au trimis încă din iunie către Ministerul Muncii un proiect de act normativ prin care să fie eliminate comisioanele încasate de administratorii de pensii private direct din contribuţie şi să fie limitate investiţiile riscante.

PSD anunţă că îi cheamă pe şefii ASF să dea explicaţii în Parlament.

"La începutul sesiunii, în septembrie, vor veni din nou şi va fi şi acest subiect, referitor la fondurile de pensii, pe care îl vom discuta împreună", a precizat Radu Oprea, purtător de cuvânt al PSD.

Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat afirmă că banii vor fi recuperaţi, pe măsură ce noile dobânzi îşi vor face efectul, dar are şi un avertisment.

Este posibil ca, pe viitor, să ne mai confruntăm cu episoade de scădere a valorii Pilonului 2.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole