Antena 3 CNN Politică Guvernanţii se ceartă pe voucherele pentru mâncare | Nu se ştie cu ce bani vor fi finanţate tichetele

Guvernanţii se ceartă pe voucherele pentru mâncare | Nu se ştie cu ce bani vor fi finanţate tichetele

3 minute de citit Publicat la 08:30 14 Apr 2022 Modificat la 08:31 14 Apr 2022

Acestea ar fi trebuit oferite din fonduri europene, dar Comisia Europeană nu şi-a dat acordul. Până acum nu se ştie din ce surse vor fi finanţate aceste vouchere. 

Niciun oficial nu poate spune în acest moment de unde vor veni banii pentru aceste tichete.

Ministrul Fondurilor europene, Marcel Boloş, vrea ca, în acest caz, să fie folosiţi bani europeni din exerciţiul financiar trecut.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, îl trimite pe ministrul interimar la negocieri la Bruxelles.

România nu are încheiat un acord cu Comisia Europeană pentru decontarea voucherelor de 50 de euro care vor fi distribuite populației vulnerabile. 

Coaliția PSD-PNL-UDMR a prezentat măsura, dar abia acum se caută soluțiile pentru finanțare cu bani europeni. Pe masa guvernului sunt două scenarii. 

Premierul Ciucă (PNL), însoțit de Marcel Ciolacu (PSD) și Kelemen Hunor (UDMR), au prezentat, luni, noul pachet de măsuri socio-economice, care are o valoarea de 17,3 miliarde de lei. Jumătate din sumă ar trebui să vină din fonduri europene, potrivit liderilor Coaliției.

Voucherele care urmează să fie distribuite de la 1 iunie reprezintă o cheltuială de un miliard de euro (cinci miliarde de lei). Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă susțin că se vor folosi bani europeni, și nu de la bugetul de stat. Ideea a fost întărită și de ministrul de Finanțe, Adrian Câciu.

Cum folosim voucherele

Voucherele pentru alimente de bază ar urma să aibă o valoare de 50 de euro și să fie împărțite la fiecare două luni. Ar rezulta că fiecare persoană care va primi un astfel de voucher va beneficia de aproape 4,1 lei pe zi.

Printre beneficiari sunt: familii cu cel puțin doi copii sau monoparentale cu un venit mai mic de 600 lei/lună, pensionarii cu un venit mai mic de 1.500 lei/lună, persoanele cu venit minim garantat și persoanele cu dizabilități.

Elevii care primesc burse sociale ar urma să primească vouchere de 30 de euro lunar pentru cumpărarea de alimente, rechizite și haine.

Când se dau voucherele pentru alimente și ce putem cumpăra pe ele

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunţat marţi seara, în exclusivitate la Antena 3, ce vor îşi vor putea cumpăra românii cu voucherele care vor ajunge la cei cu venituri reduse.

Voucherele vor fi tipărite pe hârtie, ca şi tichetele de masă, nu vor fi pe card.

La fel ca şi în cazul tichetelor de masă, la vouchere nu se va acorda rest.

Vouchere alimente. De unde le iau pensionarii şi în ce magazine le pot folosi

Voucherele pentru alimente vor ajunge la pensionari prin intermediul a două instituţii, a anunţat ministrul Muncii, Marius Budăi, marţi seara, la Antena 3.

"Dacă vorbim de pensionari, le vom achiziționa și le vom da prin Poștă sau prin Casa de pensii", a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi, marţi, la emisiunea News Hour with CNN, de la Antena 3.

Oficialul a precizat şi ce vor îşi vor putea cumpăra românii cu voucherele care vor ajunge la cei cu venituri reduse.

Măsurile sociale care vor ajuta românii

Milioane de români au aflat măsurile stabilite de coaliţia de guvernare pentru a-i ajuta să facă faţă tăvălugului de scumpiri.

Liderii coaliţiei au făcut publice cele 17 măsuri de sprijin din pachetul socio-economic. Vorbim printre altele de majorarea salariului minim şi de acordarea unor vouchere de 50 de euro pentru cei cu venituri mici. 

În acelaşi timp, măsurile ar trebui să îi ajute şi pe producătorii agricoli, cei din industria alimentară, dar şi pe operatorii economici să reziste la scumpirea energiei şi a carburanţilor, astfel încât să nu crească preţurile produselor.

Ce puteam cumpăra cu 100 de lei în 2021 vs. 2022. Negrescu: ”Vom merge la hipermarket ca la muzeu: vom admira produsele”

Mia de lei s-a devalorizat în România simțitor în ultimul an, iar Guvernul amână și acele vouchere pe care vrea să le dea pentru ca românii să simtă mai ușor aceste scumpiri.

Dacă anul trecut, din 100 de lei puteam cumpăra două kilograme de carne de miel, o pască și 10 ouă, acum lucrurile nu mai stau la fel.

În prezent, din aceeași bani, puteam lua 1,5 kg carne de miel (40 lei/kg), doar jumătate de pască, nu una întreagă și 10 ouă.

Citește mai multe din Politică
» Citește mai multe din Politică
TOP articole