Antena 3 CNN Economic Banii de pe cardul de energie, mai uşor de folosit. Marcel Boloş: "Am aprobat plata online" | Cum plăteşti cu telefonul

Banii de pe cardul de energie, mai uşor de folosit. Marcel Boloş: "Am aprobat plata online" | Cum plăteşti cu telefonul

Milena Niță
3 minute de citit Publicat la 13:04 31 Ian 2023 Modificat la 13:21 31 Ian 2023

Aşadar, beneficiarii cardului de energie vor avea încă o opţiune de plată, o a treia, cu care îşi pot achita facturile: plata on-line.

Totul se face printr-o aplicaţie pusă la dispoziţie de Poşta Română şi care poate fi instalată pe telefon.

"Dacă operaţiunea e aprobată, mesajul se va primi tot prin poşta electronică, dovada serviciilor de mandat poştal.

În acest fel, avem trei modalităţi de efectuare a plăţilor din ajutorul de încălzire către beneficiar:

1. prezentare la oficiul poştal

Citeşte şi Sute de români pierd cardul de energie. Greşeala care îi lasă fără ajutorul pentru plata facturilor

[GAL layout="2"]

2. direct la poştaş, când acesta vine la beneficiarii cardului de energie

3. de azi, prin intermediul serviciului electronic, de plăţi online.

Boloş anunţă calendarul cardului de energie

Din 1 februarie, se distribuie cardurile de energie, prin intermediul Poştei.

Din data de 15 februarie, are loc transferul banilor de la MIPE la Poştă.

Apoi, din data de 20, se pot efectua plăţi prin serviciile de mandat poştal pe baza celor trei documente: card de identitate, card de energie, factura de la furnizor", a explicat, marţi, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.

"În ce priveşte banii în mână pentru lemne de foc, aceştia vor fi primiţi pe loc, după prezentarea documentelor justificative.

Dacă documentele au fost rătăcite, acceptăm copie eliberată de furnizorul de lemne de foc", a mai anunţat oficialul.

Cum plăteşti factura online cu cardul de energie. Explicaţii concrete, pas cu pas, pentru toţi românii

Concret, beneficiarii vor putea plăti online cu cardul de energie. Ei vor accesa aplicația informatică prin introducerea seriei cardului de energie și vor face plățile cu ajutorul celor trei documente necesare, cartea de identitate, cardul de energie și factura de la furnizorul de energie.

Celelalte două modalități de plată sunt la oficiul poștal și direct la poștaș.

Ajutorul are forma unui card emis pe suport de hârtie, cu care se pot plăti facturi de energie (total sau parțial). Ajutorul se acordă în două tranșe, a câte 700 de lei fiecare.

Servicii/produse care se pot plăti: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Din 1 februarie, începe distribuirea cardurilor de energie pentru plata facturilor şi este important ca românii să ştie cum să folosească aceşti bani pentru plata facturilor, dar şi pentru a nu risca amenzi.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) oferă românilor vulnerabili, din fonduri europene, sprijin pentru plata facturilor la energie în valoare de 700 de lei, de două ori pe an.

Ce pot plăti românii cu cardul de energie

Este vorba de cele la electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Ajutorul are forma unui card emis pe suport de hârtie, cu care se pot plăti facturi de energie (total sau parțial). Ajutorul se acordă în două tranșe, a câte 700 de lei fiecare.

Se pot plăti facturi curente sau restante, doar pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului. Cu un card se pot face mai multe plăți, către mai mulți furnizori, până la epuizarea sumei.

Plățile se fac prin mandat poștal. Nu se pot efectua mai mult de 8 plăți/loc de consum pe durata programului de sprijin.

Plăţile vor fi făcute prin cititoare optice cu care vor fi dotaţi poştaşii, iar banii pentru ajutorul de încălzire vor ajunge la oameni pe 20 februarie.

Cum se face plata cu cardul de energie

1. La orice subunitate a Poștei Române sau la poștașul care a sosit la domiciliul beneficiarului.

2. Se completează plata prin mandat poștal, către contul furnizorului de energie (ori al asociației de proprietari/locatari).

3. Se primește dovada plății, pe care este scrisă suma rămasă după efectuarea plății, valoarea plății/plăților efectuate și furnizorul/furnizorii către care s-a efectuat plata.

Citește mai multe din Economic
» Citește mai multe din Economic
TOP articole