Antena 3 CNN Economic Banca Centrală Europeană infirmă zvonurile privind scoaterea de pe piaţă a două bancnote euro

Banca Centrală Europeană infirmă zvonurile privind scoaterea de pe piaţă a două bancnote euro

Alexandra Dima
2 minute de citit Publicat la 14:58 26 Ian 2023 Modificat la 10:31 21 Sep 2023

Zvonurile au arătat că două bancnote euro vor dispărea din circulație în curand, după ce s-a descoperit că sunt printre cele mai uşor de falsificat de către infratorii specializaţi în astfel de operaţiuni. Totuşi, Banca Centrală Europeană a anunţat că acest lucru nu se confirmă şi că bancnotele nu vor fi scoase din circulaţie.

Bancnotele euro au intrat în circulație la 1 ianuarie 2002 și sunt folosite în toate țările UE, dar pentru a combate infracțiunile, Banca Centrală Europeană a emis până în prezent mai multe „serii”. Prima a fost bancnota „originală” în circulație din 2002, iar cea de-a doua a apărut în 2012. Cea de-a doua serie de bancnote, denumită Europa, nu prezintă diferențe conceptuale.

Cu toate astea, doar 7 bancnote din colecția noii serii mai sunt emise în mod regulat, față de 8 bancnote din prima serie. Autoritățile au descoperit că infractorii foloseau aceste două bancnote pentru operațiuni ilegale, cum ar fi spălarea de bani și finanțarea terorismului internațional.

Deşi bancnota de 500 de euro nu este utilizată pe scară largă ca instrument de plată, reprezintă totuși o treime din valoarea tuturor bancnotelor aflate în circulație. Ridică însă semne de întrebare cu privire la scopurile în care este folosită, se arată într-un raport Europol privind utilizarea numerarului de către grupurile infracționale. 

Citeşte şi: Câţi bani poţi obţine dacă ai acasă o bancnotă de 5.000 de lei cu chipul lui Avram Iancu

Bancnota de 500 de euro, care este încă utilizată de 337 de milioane de persoane și care reprezintă 30% din totalul monedelor aflate în circulație, a fost retrasă din circulație la 4 mai 2016. Singurele excepții au fost Deutsche Bundesbank din Germania și Oesterreichische Nationalbank din Austria. Ele nu au renunțat la această bancnotă „pentru a asigura o tranziție fără probleme și din motive logistice”. Cu toate astea, în 2015 au fost în circulație 613,6 milioane de bancnote în valoare de peste 306 miliarde de euro. 

În 2024, va fi lansată o procedură europeană care va duce la elaborarea unei a treia serii de bancnote euro în câțiva ani.

"A fost adus în atenția noastră, faptul că circulă știri false conform cărora Europol sau autoritățile europene ar fi decis retragerea din circulație a bancnotelor de 500 si 200 de euro. Aceste știri sunt false.

Banca Centrală Europeană (BCE) și băncile centrale naționale din zona euro sunt responsabile de emiterea bancnotelor euro. Bancnota de 200 de euro rămâne în producție și în circulație și are un caracter legal în zona euro. Banca Centrală Europeană a decis în 2016 să întrerupă producția și emiterea bancnotelor de 500 de euro, însă bancnota de 500 de euro rămâne în legalitate și poate fi utilizată ca mijloc de plată în zona euro. Toate bancnotele euro pot fi schimbate în orice moment, la orice bancă centrală națională din zona euro", a fost reacţia unui purtător de cuvânt al Băncii Centrale Europene.

Citește mai multe din Economic
» Citește mai multe din Economic
TOP articole