Cel care a făcut public acest subiect este Antonio Fernández Rodríguez, șeful Institutului de Sănătate Animală și Securitate Alimentară de la Universitatea din Las Palmas.
Cercetătorul a suspectat că balena a murit din cauza unei probleme digestive, iar după ce a examinat colonul mamiferului, acesta a observat un obiect solid în intestin.
”Ceea ce am scos a fost o piatră de aproximativ 50-60 cm în diametru și cântărind 9,5 kg”, a spus el.
”Toată lumea mă privea când m-am întors pe plajă, dar nu știau că ceea ce aveam în mâini era chihlimbar”, a mărturisit cercetătorul, notează The Guardian, citat de Gândul.
Citește și: Aşa arată taurul de 100.000 de euro. "Mustang" a făcut senzaţie la parada de la Mureş
Piatra pe care Fernández o ținea în mână are o valoare estimată la aproximativ jumătate de milion de dolari (500.000 de euro).
Misterul din jurul originii chihlimbarului, care este creat de aproximativ unul din 100 de cașaloți, a rămas nerezolvat până la apariția vânătorii de balene pe scară largă la începutul secolului al XIX-lea.
De cele mai multe ori, chihlimbarul este eliminat din corpul balenei, motiv pentru care este descoperit frecvent plutind pe mare.
Există, însă, situații în care chihlimbarul crește și ajunge la o dimensiune mare, încât provoacă ruperea intestinului balenei, ducând la moartea animalului marin, cum e cazul celei descoperite pe plaja din La Palma.