Antena 3 CNN Actualitate Social Balena Albastră. Mărturia năucitoare despre jocul Balena Albastră a unui român implicat fără voia sa în sistem

Balena Albastră. Mărturia năucitoare despre jocul Balena Albastră a unui român implicat fără voia sa în sistem

3 minute de citit Publicat la 11:33 21 Mar 2017 Modificat la 11:33 21 Mar 2017

Balena albastră Un ploieştean a depus o plângere penală în care reclamă faptul că pagina sa de Facebook ar fi fost clonată, el fiind prezentat pe contul fals drept organizator în România al jocului Balena Albastră. Nu e singurul incident din România legat de Balena Albastră.

Balena albastră Cum a ajuns călăuză

Balena albastră Bogdan Mădălin Ghiţă a anunţat pe pagina sa de Facebook faptul că a depus o plângere penală după ce pe reţeaua de socializare a apărut o pagină similară celei pe care o deţine în care el este prezentat drept "călăuză" pentru jocul Balena Albastră.

Balena albastră 'În ultima vreme, foarte mulţi adolescenţi din România s-au implicat într-o activitate online intitulată 'Blue Whale Challenge'. Cine doreşte se poate înscrie pe una dintre paginile oficiale ale jocului (...), oricine poate adera la grupurile care promovează conceptul. Imediat după înscriere, vei fi contactat de 'călăuze'. Ulterior, timp de 50 de zile, primeşti câte o sarcină de îndeplinit. Dacă eşti interesat, mă poţi contacta la nr. (...) Poate cu puţin noroc, voi fi 'călăuza ta'', este anunţul postat pe contul fals de Facebook al ploieşteanului.

Surse judiciare au declarat, pentru AGERPRES, că Bogdan Mădălin Ghiţă a depus, vineri, o plângere la BCCO Ploieşti.

Balena albastră Ce reclamă bărbatul

Balena albastră 'În decursul zilei de azi am depus plângere atât penală cât şi o plângere pentru defăimare şi furt de identitate cât şi calomnie, plângerea a fost pusă unde trebuie', a scris ploieşteanul pe pagina sa de socializare.

Balena albastră Cum a înscenat o fată totul

Balena albastră Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara - Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice au verificat cazul relatat în presa locală referitor la o minoră de 13 ani din Timişoara care ar fi fost atrasă prin ameninţări şi şantaj în jocul online ''Balena albastră'', însă au constatat că totul a fost o înscenare a fetei, cu scopul de a obţine un telefon nou de la părinţi.

Balena albastră ''În urma publicării articolului (...) poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara - Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice s-au autosesizat şi au demarat verificări pentru a stabili circumstanţele producerii incidentului. În urma verificărilor efectuate, ei au stabilit că incidentul nu a avut loc, minora simulând întreaga întâmplare cu scopul de a-şi convinge părinţii să-i achiziţioneze un alt telefon mobil'', arată un comunicat de presă al Poliţiei Timiş, remis, luni, AGERPRES.

Balena albastră La sfârşitul săptămânii trecute, în media locală a apărut ''mărturia'' unei fete care a vrut să intre în jocul de grup ce împinge copiii spre tragedie, Balena Albastră, minora afirmând că ar fi primit telefonic ameninţări şi ar fi fost şantajată de către administratorii unui site în momentul în care ar fi vrut să renunţe la joc.

Balena albastră Avertismentul poliției

Balena albastră Poliţia atrage atenţia asupra jocului virtual "Balena Albastră" ("Blue Whale"), care a produs victime în ţările vecine, şi le recomandă celor care observă că cei din jurul lor şi-au schimbat comportamentul în ultima perioadă, inclusiv în mediul online, să anunţe autorităţile.

"Deşi nu este un fenomen în România, vă recomandăm tuturor celor care sunteţi timoraţi sau ameninţaţi de 'prietenii' din mediul virtual, să căutaţi sprijin la persoanele dragi sau la autorităţi", informează Biroul de presă al Poliţiei Române.

Potrivit sursei citate, există ţări în care jocurile accesate în mediul virtual au făcut victime.

Balena albastră Atenție la rețelele de socializare

Balena albastră Ca urmare, Poliţia face apel la atenţie în ceea ce priveşte interacţiunile pe reţelele sociale sau pe alte forme de comunicare pe internet - e-mail, messenger, forumuri.

Jocul rusesc "Blue Whale" circulă în special în ţările care folosesc limbi slavice. El are 50 de niveluri şi presupune îndeplinirea de către participant a unor sarcini pe care le primeşte de la un "custode" sau "mentor". După intrarea în joc, mentorul distribuie participantului sarcini, iar ulterior acesta trebuie să facă dovada că le-a îndeplinit prin trimiterea de fotografii sau filmuleţe.

Balena albastră Sarcini pentru 50 de zile

Balena albastră Sarcinile, trasate pe parcursul a 50 de zile, se referă la automutilare, ascultarea unor melodii cu mesaje suicidale, trezirea în mod sistematic la ora 04,20, vizionarea de filme sau videoclipuri de groază, escaladarea unor clădiri înalte, poduri, izolare de societate.

Cei mai afectaţi de acest joc sunt copiii cu vârste cuprinse între 10 şi 14 ani. De aceea, Poliţia recomandă părinţilor să se asigure că ştiu ce activităţi desfăşoară copiii lor în mediul online şi, dacă observă o schimbare a comportamentului în ultima perioadă, să anunţe autorităţile.

 

Sursă: Agerpres
Citește mai multe din Social
» Citește mai multe din Social
TOP articole