Cândva perla turismului balnear, Băile Herculane arată dezolant. Au trecut ani buni de la Revoluţie şi nici urmă de investiţie. Clădirile istorice sunt la un pas să se prăbuşească. Turiştii, puţini la număr, se consolează cu aerul curat şi plimbările în natură. Preferă să-şi întoarcă privirea de la imobilele aflate în ruină.
Investiţii au fost. Pe hârtie. În 2001, politicianul Iosif Armaş a preluat majoritatea spaţiilor de cazare din staţiunea Herculane: mai exact 52 de clădiri. Hotelurile au fost lăsate voit să se degradeze și să acumuleze datorii, pentru a le fi scăzută valoarea. Clădirile au pereţii scorojiţi, zidurile stau să cadă. A urmat însă falimentul.
Ferestrele cu canate din lemn sculptat şi unele din ele din cristal, au fost sparte de mult. Teracotele şi caloriferele unicat- piese de muzeu, au dispărut cu totul, la fel şi balustradele unicat turnate din fontă la Viena.
Ce este mai grav, este faptul că a dispărut tot mobilierul şi tablourile valoroase din salonul imperial al împărătesei Sissi, la fel şi ele, obiecte de patrimoniu. În Hotelul Traian a fost turnat filmul Trandafirul Galben. Acum este o ruină.
Staţiunea a fost în trecut locul de recreere preferat de capetele încoronate ale Europei. De apele dătătoare de sănătate de la Herculane, s-au bucurat Maria Tereza, Carol I, Ferdinand de România, împăratul Franz Joseph şi împărăteasa Elisabeta de Habsburg. Dar şi marii scriitori şi poeţi ai ţării: Eminescu, Alecsandri, Eliade, Sadoveanu.
Contemporanii care vor tratament balnear nu mai vin la Herculane, ci dau fuga la vecinii unguri, care au investit masiv în spa-uri. La Herculane au ajuns acum yoghinii care apreciază că în zonă sunt energii puternice, propice pentru o spirală MISA.