Antena 3 CNN Life Timp liber Film ”Bacalaureatul” lui Mungiu, selectat pentru Cannes, are premiera în România pe 20 mai

”Bacalaureatul” lui Mungiu, selectat pentru Cannes, are premiera în România pe 20 mai

M.Z.
2 minute de citit Publicat la 17:16 14 Apr 2016 Modificat la 17:16 14 Apr 2016

Filmul "Bacalaureat" de Cristian Mungiu - selectat în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes - va avea premiera pe marile ecrane româneşti pe 20 mai, informează producătorii filmului într-un comunicat, potrivit agerpres.ro.

"Bacalaureat", cel mai recent lungmetraj al regizorului Cristian Mungiu, va intra în competiţia pentru trofeul Palme d'Or. 

Este a treia participare a lui Cristian Mungiu în competiţia oficială. La precedentele două, filmele sale au fost recompensate astfel: trofeul Palme d'Or în 2007 pentru "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" şi premiile pentru scenariu şi interpretare feminină pentru "După Dealuri" în 2012

"Mă bucură foarte mult selecţia în competiţia oficială la Cannes şi îmi doresc să ofer spectatorilor din România posibilitatea de a vedea filmul pe cât posibil în acelaşi timp cu premiera mondială. Nu ştim încă data precisă a proiecţiei noastre la Cannes, însă în România 'Bacalaureat' va putea fi văzut începând cu 20 mai în toate oraşele din ţară în care mai există săli şi unde cinematografele doresc să includă filmul în programul lor de proiecţii", a declarat Mungiu. 

"Bacalaureat", cunoscut în perioada de pregătire sub numele de "Fotografii de familie", spune povestea unui doctor dintr-un mic oraş de provincie care trebuie să decidă care e cea mai bună cale de urmat pentru copilul lui în contextul societăţii româneşti de astăzi. Filmul îi are în rolurile principale pe Adrian Titieni şi pe Maria Drăguş.

Doi români sunt în competiţia oficială pentru Palme D'Or la celebrul festival de film de la Cannes. Primul este regizorului român Cristian Mungiu cu pelicula "Bacalaureat". Al doilea regizor român este Cristi Puiu, cu filmul "Sierra Nevada”.

Mungiu, un câştigător

În 2008, filmul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", regizat de Cristian Mungiu, o dramă despre avorturile ilegale din perioada comunistă a ţării noastre, care câştigase cu un an înainte prestigiosul trofeu Palme d'Or atribuit la Festivalul de Film de la Cannes, era considerat unul dintre lungmetrajele favorite în cursa pentru premiul Oscar, la categoria "cel mai bun film străin", dar a fost trecut cu vederea de membrii cu drept de vot din Academia de film americană şi nu a fost nominalizat. Această scăpare a condus la schimbarea regulamentului Academiei, care a decis ca nominalizările la secţiunea "cel mai bun film străin" nu mai fie stabilite prin voturile tuturor membrilor ei, ci de către un comitet special de cineaşti.

De asemenea, Cristian Mungiu a declarat pentru publicaţia Entertainment Weekly că faptul că filmul pentru care a obţinut Palme d'Or la Cannes în 2007, "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", nu a fost nominalizat la Oscar, a adus, "în mod ciudat", mai multă faimă echipei acestui lungmetraj.

Filmul "După dealuri'' al lui Cristian Mungiu este o peliculă ''fenomenală'', despre care s-a scris ''nedrept de puţin'' după Festivalul de la Cannes, unde filmul a câştigat două premii, respectiv pentru scenariu şi pentru cele mai bune actriţe.

Citiți şi Le Figaro: "Cristian Mungiu, un geniu al Carpaţilor"

New York Times: "După dealuri" este un film excelent, chiar dacă nu ca "lovitura de trăsnet" "4, 3, 2"

Etichete: Cristian Mungiu
Citește mai multe din Film
» Citește mai multe din Film
TOP articole