Iată, mai jos, în link, baremul la subiecte, în funcţie de profil.
- Barem la română la BAC 2022 - profil uman
- Barem la română BAC 2022 - profil real
Subiecte Bacalaureat 2022 Limba română, profil uman
Subiecte Bacalaureat 2022 Limba română, profil real
Examenul de Bacalaureat 2022 a ajuns la probele scrise, prima dintre ele fiind cea de română, subiectele primite de liceeni având la bază texte din Nicolae Iorga și Cezar Petrescu.
Examenul de Bacalaureat 2022 a început luni cu prima probă scrisă, cea de română, absolvenții de liceu având la dispoziție trei ore pentru a rezolva subiectele la română la BAC 2022.
La uman și la real, subiectele la română la BAC 2022 au constat în textul la prima vedere din Nicolae Iorga "Doamna Elena Cuza", și perspectiva narativă a unui text din opera "Întunecare" a lui Cezar Petrescu.
Spre deosebire de profilul real, la al treilea dintre subiectele la română la Bacalaureat 2022 la uman cerința a fost de a prezenta particularitățile de construcție a unui personaj dintr-o comedie studiată.
Peste 126.000 de absolvenți de liceu s-au înscris pentru susținerea examenului național de Bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2022, mult mai putini decât în anii anteriori.
Le este interzis candidaților la examenul de bacalaureat să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete. De asemenea, se interzice candidaților să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
Probele scrise din sesiunea iunie-iulie 2022 au început luni, 20 iunie, cu examenul la Limba şi literatura română. Proba obligatorie a profilului este programată marți, 21 iunie, fiind urmată miercuri, 22 iunie de proba la alegere a profilului şi specializării. Proba la Limba si literatura maternă se va desfășura joi, 23 iunie.
Afișarea primelor rezultate va avea loc în data de 27 iunie.
În ce privește istoria bacalaureatului, în 2011 când au fost introduse camerele de supraveghere, promovabilitatea a scăzut brusc, iar în 2012 a fost înregistrată cea mai mică promovabilitate, de 44,3%.