Andreea este clasa a XII-a la un liceu din Constanţa şi vrea să intre la Facultatea de Medicină din Bucureşti. Spune că îi este foarte greu să înveţe singură acasă. Cel mai tare însă îi e teamă de altceva.
„Mi-e frică să nu mă îmbolnăvesc. Mi-e teamă să nu fie vreun coleg asimtomatic între noi cu care să petrec trei ore în sala de examen. O să port mască, mănuşi, dar tot nu mă simt în siguranţă. Am colegi care se văd şi acum în grupuri, fără măşti şi nu au grijă. Eu am făcut probe acasă să scriu cu mănuşi la limba română. Mi-a schimbat scrisul, sper totuşi să nu mă depuncteze”, a povestit Andreea pentru MEDIADAX.
Bacalaureatul începe pe 22 iunie cu proba scrisă la limba şi literatura română. Recomandările Institutului Naţional de Sănătate Publică pentru desfăşurarea examenelor:
- Activitatea de pregătire se va organiza pe grupe care vor cuprinde cel mult 10 elevi şi va dura nu mai mult de 3 ore, cu pauză de cel puţin 10 de minute la fiecare oră, pentru aerisirea încăperilor.
- Înainte de începerea activităţilor de pregătire/examinare, în spaţiile unde acestea urmează a se desfăşura, se va realiza dezinfecţia suprafeţelor cu substanţe biocide pe bază de clor sau alcool, urmată de aerisirea încăperii pentru o perioadă de cel puţin 30 de minute.
- Accesul în interiorul şcolii se va realiza doar după dezinfecţia mâinilor, verificarea temperaturii şi sub rezerva absenţei simptomelor virozelor respiratorii.
- Pe toată durata activităţilor desfăşurate în şcoală, atât elevii cât şi profesorii vor purta mască medicală simplă sau mască nemedicală din diverse materiale textile, iar elevii vor fi aşezaţi în bănci astfel încât să aibă cel puţin un loc liber în stânga şi dreapta şi un rând liber în faţă şi spate.
- Eliminarea măştilor purtate de elevi şi profesori se va realiza în locuri special destinate.