Antena 3 CNN Externe BAC Consulting, producătorul ungar al pagerelor care au explodat în Liban, este o firmă-fantomă controlată de Israel (surse NYT)

BAC Consulting, producătorul ungar al pagerelor care au explodat în Liban, este o firmă-fantomă controlată de Israel (surse NYT)

A.I.
2 minute de citit Publicat la 09:40 19 Sep 2024 Modificat la 11:28 19 Sep 2024

Ofițerii de informații israelieni s-au folosit de companii-fantomă pentru a ascunde legătura cu pagerele care au explodat în Liban și Siria, ucigând și rănind mii de membri ai grupării Hezbollah, relatează Times of Israel, care citează The New York Times, NYT.

BAC Consulting, cu sediul la Budapesta, înființată în 2022 și condusă la vedere de Cristiana Arcidiacono-Barsony, ar fi furnizorul a mii de pagere ce au explodat marți dar, în realitate, este o companie-fantomă, controlată de Israel, potrivit NYT.

Directorul general al BAC Consulting are 49 de ani și a studiat Fizica, având diplome eliberate de instituții de învățământ din Marea Britanie.

Conform informațiilor publicate de presa internațională, ea ar fi lucrat, de asemenea, pentru Uniunea Europeană și pentru UNESCO, agenția Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură.

Adresa BAC Consulting listată pe site-ul web al firmei indică o reședință privată. Site-ul a devenit inactiv la scurt timp după ce numele firmei a fost publicat în presa internațională în legătură cu exploziile din Liban și Siria.

Trei ofițeri de informații la curent cu operațiunea împotriva Hezbollah au declarat NYT că, în afară de BAC Consulting, cel puțin alte două companii-fantomă au fost create pentru a ascunde faptul că producătorii pagerelor explozive erau, de fapt, ofițeri israelieni.

NYT precizează că pagerele au început să fie expediate în Liban în 2022. 

Operațiunea a căpătat amploare după ce liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a denunțat utilizarea telefoanelor mobile ca fiind nesigură din punct de vedere operațional.

Mii de pagere au fost distribuite militanților Hezbollah și aliaților acestora.

Statul evreu nu și-a recunoscut implicarea în exploziile din Liban.

NYT spune însă că 12 actuali și foști oficiali din domeniul Apărării și al informațiilor, înștiințați cu privire la operațiune, au declarat pentru jurnaliștii săi că Israelul este responsabil.

Șeful Hezbollah, Hassan Nasrallah, un susținător fervent al pagerelor în locul telefoanelor mobile

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a susținut ani de zile folosirea pagerelor în locul telefoanelor pentru comunicații între membrii grupării.

Nasrallah era convins că pagerele sunt mai sigure, întrucât, spre deosebire de telefoane, nu dezvăluie poziția în rețea a dispozitivului.

În plus, șeful grupării din Liban era îngrijorat de informațiile conform cărora Israelul și-a îmbunătățit capacitățile de a urmări și pirata telefoanele, a relatat The New York Times, citând, la adăpostul anonimatului, oficiali ai serviciilor de informații americane.

Drept urmare, Nasrallah a interzis telefoanele mobile la reuniunile Hezbollah și a ordonat ca planurile grupului să nu fie niciodată comunicate prin telefon, nici măcar prin aplicații de mesagerie criptate.

Șeful Hezbollah urmează să se adreseze public membrilor și susținătorilor grupării, joi, la ora locală 17 (aceeași oră în România).

După explozia pagerelor, au sărit în aer aparatele walkie-talkie utilizate de  Hezbollah

Firma japoneză Icom a anunțat că a încetat de circa 10 ani să mai producă modelul de aparate de radio emisie-recepție care au explodat, miercuri, în Liban, ucigând cel puțin 20 de oameni și rănind alte câteva sute.

"IC-V82 este un radio portabil care a fost produs și exportat, inclusiv în Orientul Mijlociu, din 2004 până în octombrie 2014. Producția sa a încetat în urmă cu aproximativ 10 ani și, de atunci, nu a mai fost expediat de compania noastră", a precizat Icom.

Detonațiile acestor radiouri portabile s-au produs coordonat și într-o manieră similară, la o zi după ce mii de pagere au explodat în Liban și Siria, ucigând 12 persoane și rănind aproape 3.000. 

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole