Leguma, foarte apreciată în restaurantele de lux din toată lumea, creşte şi în pământ românesc. Daniel Toma a început să cultive broccolini în urmă cu trei ani, pe un teren al bunicilor săi din Amara. Leguma are o aromă ușoară, gust dulceag, distinct şi textura mai aproape de cea a sparanghelului.
„Un broccolini este o combinație între broccoli şi kale chinezesc sau gai lan. Nu este greu de cultivat. E oarecum ca o vărzoasă. O cultivăm în două cicluri, în primăvară şi toamnă. Eu am cultivat aici cam 1.000 şi ceva de metri pătrați şi cred că o să recoltăm undeva la 1.000-1.500 de kg", spune fermierul.
Broccolini este înrudit cu broccoli însă are o tulpină mai subţire şi coroane mai fragile decât cele dense de la broccoli. Fermierul vinde kilogramul cu 25 de lei, iar principalii clienți sunt din Bucureşti.
[GAL layout="4"]Singura problemă cu care se confruntă tânărul fermier este găsirea semințelor de broccolini, care provin din străinătate şi nu sunt deloc ieftine.
„Marfa o ducem în Bucureşti şi acolo o distribuim către băcănii, către persoane fizice. Sunt unele costuri, în primul rând semințele care se găsesc foarte greu şi le-am adus de unde va de afară cu costuri mari de transport. Folia sistemul de picurare plus munca", spune fermierul.
Daniel Toma face livrări numai pe bază de comandă, iar pentru a rezista transportului legumele sunt așezate în lăzi pline pe jumătate cu apă.
Broccolini este bogat în Vitamina C, oferind 100% din necesarul zilnic, dar conține şi calciu, vitaminele A şi E, Potasiu, Folaţi şi Fier, având doar 35 de calorii per porție.
Ce rețete delicioase putem găti cu broccolini vedem în materialul de mai jos.