Propunerea vine după ce miercuri, președintele Klaus Iohannis a respins ideea de a declara stare de urgență pe teritoriul României.
Cu toate acestea, joi, Renate Weber a transmis un comunicat de presă prin care cere șefului statului să declare oficial stare de urgență ca urmare a numărului de cazuri de îmbolnăviri cu coronavirus.
"Avocatul Poporului, în calitate de garant constituțional al drepturilor și libertăților fundamentale, luând act de măsurile administrative adoptate în ultimele zile în acțiunea de combatere a răspândirii virusului Covid – 19 solicită Președintelui României să declare starea de urgență, iar Parlamentului României să o încuviințeze, în conformitate cu art. 93 alin.(1) și (2) din Constituția României", se arată în comunicat.
Cum se poate institui starea de urgență, potrivit Articolului 93 din Constituție:
(1) Preşedintele României instituie, potrivit legii, starea de asediu sau starea de urgenţă în întreaga ţară ori în unele unităţi administrativ-teritoriale şi solicită Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate, în cel mult 5 zile de la luarea acesteia.
(2) Dacă Parlamentul nu se află în sesiune, el se convoacă de drept în cel mult 48 de ore de la instituirea stării de asediu sau a stării de urgenţă şi funcţionează pe toată durata acestora.
Instituirea stării de urgență ar duce la suspendarea mai multor drepturi cetățenești, dar și la imposibilitatea dizolvării Parlamentului până la încetarea stării.