Avocatul Poporului a realizat un raport despre accesul românilor la investigații și tratamente vitale.
Cea mai gravă situație este în mediul rural, acolo unde sute de localități nu au nici măcar un medic de familie, iar spitalele mari sunt la mare distanţă de cei care au urgent nevoie de ajutor.
În raport se trage un semnal de alarmă cu privire la accesul bolnavilor la servicii medicale. Vor că aparținătorii să aibă acces mai facil la informații despre rude și atunci când victime nu sunt conștiente.
În perioada 2018 - 2022 au fost peste 1000 de petiții legate sistemul medical.
Citeşte şi: Curtea Constituţională a declarat neconstituțională ordonanţa privind transportul elevilor
În alte aproape 700 de cazuri au fost sesizări din oficiu, iar în urma numeroaselor probleme semnalate a fost realizat un Raport pe Sanatate.
Accesul dificil la diferite servicii medicale, lipsa unor medicamente sau discontinuitatea în tratarea unor afecţiuni, precum şi infrastructura spitalicească învechită au fost printre situaţiile reclamate cel mai frecvent.
În urma întocmirii raportului, Instituţia a făcut peste 30 de recomandări către diferite autorităţi care reglementează sistemul sanitar.
"Am făcut cateva propuneri în ceea ce priveşte facilitarea investiţiilor în acest domeniu, cu atenţie specială, de exemplu, pe achiziţia de autospeciale, de salvări, pentru că vedem că acolo este un blocaj care ţine de caţiva ani.
Am sesizat o altă problemă în ceea ce privește renovarea spitalelor, și aici cred că avem o problemă de legislație în ceea ce privește investițiile făcute în clădiri istorice, care în unele cazuri chiar sunt monumente istorice. Avocatul Poporului, prin raportul special, se adresează în primul rând celor care pot lua decizii.
Am trimis acest raport către premier, către Ministerul Sănătății, către președinții celor două Camere, către comisiile de sănătate din cele două Camere. Prin activitatea noastră, ne vom asigura că aceste propuneri, nu știm în cât timp, vor fi implementate", a precizat adjunctul Avocatului Poporului, Zsolt Molnar, potrivit radiomures.ro.