Antena 3 CNN Actualitate Justiție Avocatul Poporului a contestat la CCR modificările la legea pensiilor militare de stat

Avocatul Poporului a contestat la CCR modificările la legea pensiilor militare de stat

Claudia Popovici
1 minut de citit Publicat la 17:10 07 Noi 2024 Modificat la 17:10 07 Noi 2024

Avocatul Poporului a trimis, joi, la CCR o obiecţie de neconstituţionalitate privind actul normativ pentru completarea Legii privind pensiile militare de stat, aprobat la începutul acestei săptămâni de Senat.

Avocatul Poporului notează în obiecţia trimisă pe masa judecătorilor constituţionali că unul dintre argumente ar fi imposibilitatea aprobării cheltuielilor bugetare fără stabilirea surselor de finanţare.

Prin decizia 22 din 20 ianuarie 2016, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea 1, nr. 160 din 2 martie 2016, paragraful 58, Curtea Constituţională a reţinut că, întrucât „nu are competenţa să se pronunţe cu privire la caracterul suficient al resurselor financiare, rezultă că aceasta are doar competenţa de a verifica, prin raportare la art. 138 alin. (5) din Constituţie, dacă pentru realizarea cheltuielii bugetare a fost indicată sursa de finanţare", menţionează sursa citată.

„Or, această verificare se poate realiza doar prin raportare la prevederile legale cuprinse în art. 15 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea 1, nr. 597 din 13 august 2002. şi în art, 15 alin. (1) lit. a) din Legea responsabilităţi fiscal-bugetare nr. 69/2010, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 472 din 4 iunie 2020, care stabilesc obligaţia de întocmire a fişei financiare şi care îi conferă acesteia un caracter complex, dat de efectele financiare asupra bugetului general consolidat.

 Aceasta trebuie să cuprindă, potrivit legii: schimbările anticipate în veniturile şi cheltuielile bugetare pentru anul curent şi următorii 4 ani; estimări privind eşalonarea creditelor bugetare şi a creditelor de angajament, în cazul acţiunilor anuale şi multianuale care conduc la majorarea cheltuielilor, măsurile avute în vedere pentru acoperirea majorării cheltuielilor sau a minusului de venituri pentru a nu influenţa deficitul bugetar", se arată în documentul Avocatului Poporului.

Citește mai multe din Justiție
» Citește mai multe din Justiție
TOP articole