"Mai întâi va trebui să așteptăm comunicatul CCR pentru a vedea în ce măsură s-a admis excepția Avocatului Poporului, pentru că prin excepția formulată a fost atacată atât Ordonanța 34, care doar majora maximul amenzilor de la 5.000 la 20.000 de lei, dar în același timp a fost atacată și Ordonanța 1/1999, cea care prevedea pur și simplu posibilitatea de amenzi în timpul stării de urgență.
În funcție de ce a decis CCR efectele vor fi diferite. Dacă s-a referit doar la această majorare a amenzilor, pur și simplu rămâne neconstituționale amenzile cu cuantumul peste 5.000 de lei. Dacă s-a referit la Ordonanța 1 atunci se poate pune în discuție neconstituționalitatea aplicării ca atare a amenzilor ca atare.
Ca orice excepție de neconstituționalitate și aceasta produce efecte doar de la momentul publicării în Monitorul Oficial și doar pentru viitor. În mod normal nu afectează raporturile juridice anterioare. Cred că va fi o provocare pentru justiție în momentul în care va fi confruntată cu un val imens de plângeri contravenționale să rezolve această problemă", a explicat avcatul Toni Neacșu, la Antena 3.