Howard Jacobs, cunoscut pentru implicarea în echipa de apărare a Simonei Halep la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, a afirmat într-un interviu acordat revistei Sports Illustrated că Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului (ITIA) a cheltuit cel puțin două milioane de dolari în încercarea de a demonstra vinovăția jucătoarei din România.
Jacobs a evidențiat complexitatea și costurile acestui caz, subliniind că aceasta este una dintre cele mai dificile bătălii juridice pe care le-a întâlnit vreodată.
"Nu știu exact ce s-a întâmplat. Este o situație foarte neclară. Am fost întotdeauna de părere că cazul legat de pașaportul biologic al Simonei Halep nu este susținut solid.
Nu am înțeles niciodată întregul context al acestui caz. În plus, în legătură cu Roxadustat, de obicei, autoritățile antidoping primeau dovezi de contaminare și discutau sancțiunile în consecință.
Dar aici este o situație aparte. Nu cred că am întâlnit vreodată un caz atât de complex... Este o problemă majoră și chiar nu pot să estimez câți bani au fost implicați în acest proces.
Presupun că suma minimă ar fi de cel puțin 2 milioane de dolari, având în vedere numărul mare de experți și avocați implicați și nivelul disputelor”, a declarat Jacobs.
ITIA a lansat acuzații absurde la adresa Simonei Halep
În continuare, avocatul a transmis că ITIA a lansat pe parcursul procesului câteva acuzații absurde la adresa Simonei Halep:
"A existat un efort concertat pentru a crea cazul de dopaj sanguin, apoi pentru a crea o poveste care să aibă sens (…).
Multe probe despre care au spus că sunt dovadă de dopaj de sânge erau, de fapt, din perioada în care a avut intervenția chirurgicală la nas și chiar de după. În esență, se dopa sanguin în timp ce se opera și anunțase că nu mai joacă până la finalul anului? Este absurd!
Au pictat această poveste ca să pară un caz evident de dopaj în tenis. Și nu a fost. Nici pe departe”, a adăugat avocatul, potrivit Sports Illustrated.
O altă precizare importantă făcută de Howard Jacobs o privește pe Simona Halep.
S-a vehiculat că românca nu a precizat încă de la început faptul că a luat suplimentul alimentar care ulterior s-a dovedit a fi contaminat.
Însă, Jacobs contrazice această ipoteză și susține că Halep a scris din prima în formularul de doping că a consumat o "băutură Schinoussa”.
Halep a făcut astfel trimitere la produsele Schinoussa Superfoods, compania canadiană care operează și sub numele de Quantum Nutrition și care i-a furnizat suplimentul contaminat prin intermediul lui Patrick Mouratoglou:
"Ei bine, nu e adevărat! Pe formular scrie băutură Schinoussa, dar nu există o asemenea băutură pentru recuperare. Produsele Schinoussa erau amestecate într-un blender. Halep a scris "băutură de recuperare Schinoussa”, a completat Howard Jacobs.
Băutura descrisă de Simona Halep drept "Schinoussa” conținea două suplimente ale producătorului canadian, între care și Keto MCT, cel care s-a dovedit a fi contaminat cu Roxadustat.
Jacobs, cu o vastă experiență în asistarea sportivilor în diverse cazuri, a fost întrebat de ce, în tenis, sancțiunile sunt adesea respinse în apel.
El a indicat că aceasta este o tendință constantă în acest sport și a sugerat că componența tribunalelor de arbitraj poate fi un factor important.
"Aceasta este o întrebare interesantă și am ridicat-o și în timpul apelului la Tribunalul de Arbitraj Sportiv în cazul Sharapova.
Cu toate acestea, nu s-a văzut o schimbare semnificativă în acest sens. Nu pot să explic de ce acest fenomen este atât de consistent în tenis. Poate că tribunalele de arbitraj din tenis sunt prea rigide.
Există o tendință clară de reducere a sancțiunilor în cazurile de dopaj în tenis. Nu în toate cazurile, dar în multe dintre ele. Nu am o explicație clară pentru această situație. Poate că jucătorii de tenis, spre deosebire de sportivii din alte discipline olimpice, au resurse financiare mai mari pentru a-și susține apărarea, ceea ce duce la o luptă aparent mai echitabilă”, a menționat avocatul.
Simona Halep revine în clasamentul WTA
Simona Halep a părăsit luni dimineața România, împreună cu mama sa Tania, un fizioterapeut și un partener de antrenament, pentru a participa la Turneul de la Miami. Acesta va fi primul său turneu din august 2022, după suspendarea temporară cauzată de controversa dopajului.
Tribunalul de Arbitraj Sportiv a redus săptămâna trecută suspendarea Simonei Halep de la patru ani la nouă luni.
Potrivit TAS, perioada de suspendare a jucătoarei românce a expirat deja în urmă cu opt luni, însă acum fostul lider mondial poate reveni oficial în competiții.